Magyar állami kézbe venné a Facebookot a Fidesz kedvenc agytrösztje

2019. április 4., 21:13

Szerző:

Javaslatokat fogalmazott meg a Századvég Alapítvány a „Facebook-cenzúra” ellen. Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a Fidesz kedvenc agytrösztje azt írta, a közösségi oldalak „cenzúrája” morálisan védhetetlen, mivel lábbal tiporja a szólásszabadság elvét. Politikailag veszélyes, mivel tagadja a nemzeti szuverenitásokon alapuló törvények és szabályok érvényességét. Ezen túl pedig megfosztja az embereket az igazság megismerésétől, mert annak teljes körű bemutatását és megismerését tilalom alá helyezi.

Erre azzal kapcsolatban hívták fel a figyelmet, hogy Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapítója és vezetője a The Washington Post szombati számában megjelent nyílt levelében az internet törvényi szabályozására és ellenőrzésére kérte a világ országait. A Századvég szerint  Mark Zuckerberg a demokratikus elkötelezettségű kormányoktól azt várja, hogy globális szabályokat alkotva őrködjenek az egyéni online felhasználói élmény "biztonsága" felett.

A Századvég Alapítvány elnöke, G. Fodor Gábor
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Századvég szerint ha Mark Zuckerberg eléri, amit akar, a „Facebook-cenzúra” szintet ugrik és a nemzetek nem lesznek képesek védelmet nyújtani állampolgáraiknak, hogy élhessenek alkotmányosan biztosított szabadságjogaikkal. „A nemzeteken a sor, hogy megvédjék a szabadságot” – hangoztatja a Századvég, amivel kapcsolatban a FIdesz kedvenc agytrösztje nyolc pontban fogalmazta meg javaslatait. E javaslatok egyike, hogy minősítsék hagyományos tömegmédiának a közösségi médiát és ugyanúgy szabályozzák, mint a többi tartalomszolgáltatót. Azt is javasolják, hogy terjesszék ki a közösségi média tevékenységi körére a nemzetállam területi hatályát és alkotmányos szabályait, továbbá, hogy keményebb jogi eszközökkel lépjenek fel a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság alkotmányos jogainak külső korlátozóival - az „önjelölt cenzorokkal” szemben.

A teljes dokumentumot ide kattintva lehet elolvasni. Elég szórakoztató lehet, az MTI híréhez pedig csak halkan merjük hozzáfűzni, hogy ami a cenzúrát illeti, még az olyan illiberális mintaország, mint az Orbán Viktor által dicsőített Törökország sem akarja állami kézbe venni a Facebookot, hanem megelégszik azzal, hogy korlátozza a hozzáférést, többnyire olyankor, amikor elkezdenek terjedni rajta a Recep Tayyip Erdogan elnök vezette rezsimnek nem tetsző hírek.