Magánadományok, közpénzek, pártkasszák

A pártfinanszírozás valós elszámoltathatósága évtizedes mulasztása a törvényalkotóknak. A 2010-es választás valószínűleg hasonlóan átláthatatlan pénzügyi konstrukciókkal fogja fedezni a politikusok költéseit, mint ez idáig. Kivétel a Lehet Más a Politika, amely nyílt finanszírozásra tett ígéretet. Nemrég a Bölcsek Tanácsának tanulmánya a korrupciót vizsgálva részletes javaslatsort dolgozott ki a párt finanszírozás szabályainak újragondolására.

2010. február 26., 08:56

A Transparency International magyarországi irodája ideje korán, már ősszel felszólította a pártokat, hogy kezdeményezzék http://www.168ora.hu/buxa/valasztas-kampanykiadasok-kampanyfinanszirozas-kampany-44746.html a párttörvény módosítását. Érvelésük szerint a parlamenti választásokat megelőző kampány időszak költései választásról választásra sokszorosan meghaladják a pártok számára törvényileg megengedett mértéket. Az Állami Számvevőszék utólag általában megállapítja a törvénysértést, de a vizsgálat idejére egyrészt már aktualitását veszti a pénzügyi szigor, másrészt nem jár együtt visszatartó erővel.

Talán ezzel is magyarázható, hogy az MSZP politikusainak hatalmas arcképei már hetek óta mosolyognak az útszéli óriásplakátokon. Már akkor kikerültek, amikor még nem hirdették ki a választások pontos időpontját. Vagyis nem számítanak hivatalosan a kampány időszak költésének.

De ugyanez elmondható az ellenzékre is. Szintén januárban startoltak a FIDESZ közterületi plakátjai is, kampány jelmondataik ugyancsak a járókelőket próbálták meggyőzni. A kampány hajrá médiazaja azonban még jócskán előttünk áll.

A lázas készülődés közepette kevés figyelmet kapott a Bölcsek Tanácsának nemrég közzétett tanulmánya, amely két témára összpontosított: az oktatás helyzetének javítására és a korrupció visszaszorítására, ezen belül a pártfinanszírozás átalakítására.

Pártfinanszírozás, mint korrupció

A Szárny és teher című tanulmánykötet http://bolcsektanacsa.solyomlaszlo.hu/Szarny_es_teher.pdf szerzőit Sólyom László köztársasági elnök kérte fel az együtt gondolkodásra. Négy szaktekintély, Csermely Péter orvosprofesszor, Fodor István az Ericsson Magyarország korábbi elnök-vezérigazgatója, a francia Eva Joly jogász, valamint Lámfalussy Sándor közgazdász, az „euró atyja” tett javaslatokat a hazai társadalmi bajok orvoslására.

A szerzők a 220 oldalas kötetben jelentős teret szentelnek a korrupció jelenségén belül a kampány pénzek ellenőrizhetővé tételének. A javaslatok egy része már ismerősen cseng: A pártfinanszírozás történjen nyilvános számláról. A kampány költések során igénybe vett bankkölcsönökről is adjanak számot a politikusok. Ne fogadhassanak el adományt sem hazai, sem külföldi gazdasági társaságoktól, szervezetektől.

Adókedvezményt a pártadománynak

A Bölcsek Tanácsa viszont a magánadományokat támogatná, sőt százezer forintos értékhatárig még adókedvezménnyel is segítené. A nagyobb összegű magán támogatást sem tiltanák meg, ám az adományozó személyét és az adomány értékét nyilvánosságra hoznák.

„A pártfinanszírozás szabályozásánál törekedni kellene arra, hogy a közfinanszírozás mellett a kis értékű magán adományok legyenek a kampányköltségek minél nagyobb arányú fedezetei… Törekedni kellene arra, hogy összességében csökkenjenek a kampányköltségek.” (186. oldal.)

Viszont nem engedélyeznék a pénzgyűjtést és közvetítést sem az egyházaknak, sem az állami intézményeknek, sem a jótékonysági szakmának.

A politikai hirdetések közzétevői számára adatszolgáltatási kötelezettséget vezetnének be. Megtiltanák, jogellenes támogatásnak minősítenék, ha bizonyos politikai szereplőknek jelentős szolgáltatási árkülönbözettel nyújtanának reklámlehetőséget a média tulajdonosok.

Megengedhetetlen kormánykampány

Az indítványok sorában a kormány és önkormányzatok szerepére is kitérnek. A Bölcsek Tanácsa szabályozná az állami szereplők által nyújtott ingyenes vagy rejtett párttámogatásokat, kedvezményeket, burkolt kampány részvételt.

Jelenleg a törvény szerint a közigazgatás és a kormány nem része a választási kampánynak. „Azzal, hogy a törvény szerint a kormány és a közigazgatási szervek nem résztvevői a választási eljárásnak, a valós és megengedhetetlen kormánykampány nem von maga után szankciókat.”( 170.oldal) Amiképp „nem ellenőrzött, így nincs számonkérés, ha egy kormánytag, állami felső vezető, polgármester egyéni kampánya során térítésmentesen használja a „munkahelyi” infrastruktúráját (helyiség, autó, telefon stb.) (171.oldal)

A Bölcsek Tanácsának javaslatai egyelőre az elméleti tudást gazdagítják. A most zajló választási kampány valószínűleg alig fog különbözni a korábbiaktól. Valós értékét bizonyára csak utólag, az elmarasztaló megállapításokat tartalmazó ÁSZ jelentésből fogjuk megtudni…

T. K.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.