Továbbra sincs felelőse a márciusi porviharban történt halálos tömegszerencsétlenségnek

Még zajlik a nyomozás az M1-es autópályán tavasszal történt halálos tömegbaleset ügyében, felelőse egyelőre nincs a történteknek.

2023. augusztus 29., 14:34

Szerző:

Március 11-én öt kamion és 37 autó ütközött, mindkét irányban lezárták az M1-es autópályát Herceghalomnál. A rendőrségi tájékoztatás szerint a baleset szombaton 14 óra 25 perc körül az M1-es autópálya 26-os kilométerszelvényénél, a fővárosból kifelé vezető oldalon történt.

A balesetben egy 44 éves budapesti férfi meghalt, 39 ember pedig megsérült.

A rendőrség később közölte, hogy szakértők bevonásával eljárást indítottak a halálos tömegszerencsétlenség okának és körülményeinek tisztázása, még egy email címet is létrehoztak, amelyre a helyszínen mobiltelefonnal vagy fedélzeti kamerával rögzített kép- vagy videofelvételeket várták.

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Magyar Hang megkeresésére most azt közölte, hogy halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset okozása miatt jelenleg is folyamatban van a büntetőeljárás, gyanúsított kihallgatás ezidáig nem történt.

A Hang.hu a történtek után arról írt, hogy mivel az éghajlatváltozás miatt Magyarországon várhatóan nőni fog az aszályos időszakok aránya, a porviharok is gyakoribbak lehetnek a korábban megszokottnál. Ezeket pedig a legtöbb esetben sajnos nem lehet előrejelezni. 

A tömegbaleset után több ellenzéki politikus is felvetette a felelősség kérdését. Mustó Géza, a Demokratikus Koalíció által életre hívott árnyékkormány egyik tagja például arról beszélt, hogy órákkal a szerencsétlenség előtt már történt egy baleset majdnem ugyanott az autópályán, „mégsem tett senki semmit”. A politikus szerint az országnak joga van tudni, hogy ki hibázott: az Országos Meteorológiai Szolgálat, esetleg az M1-es autópályát is üzemeltető cég, vagy pedig maga a rendőri vezetés, amiért nem zárta le az autópályát, hogy elkerülhető legyen egy ilyen baleset – foglalja össze a Hang.hu.

(Kiemelt kép forrása: police.hu)

17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.