Luxusjacht, magánrepülő, Orbán, Mészáros és a többiek

2018. szeptember 24., 11:12

Szerző:

Egy exkluzív magánrepülőgép és egy luxusjacht útját követte az Átlátszó idén nyáron. A két felső kategóriás jármű utasai között a kormányzat és holdudvara szereplői bukkantak fel. A portál lefotózta, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök ugyanazzal az osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai meccse után, amely később Mészáros Lőrinc lányát, Mészáros Beatrixet és a ZTE tulajdonosát hozta Ferihegyre. Drónvideót is készítettek arról, ahogy Mészáros Lőrinc üzlettársa, Szíjj László, valamint egy kormánybiztos és Homolya Róbert MÁV elnök-vezérigazgatója ugyanazzal a Lady Mrd nevű luxusjachttal hajókázik az Adrián, amelyen korábban Mészáros Lőrinc pihent.

Lady Mrd egy 2015-ben épített Benetti Crystal 140 típusú 42 méter hosszú jacht. A hajó 5 kabinjában 10 vendég fér el, és az utasok kényelmét 7 fős legénység szolgálja. A háromszintes luxusjacht legfelső, napozó részén jacuzzi és medence is a vendégek rendelkezésére áll.

Kategóriája „pleasure craft”, ami a máltai szabályozás szerint azt jelenti, hogy nem lehet bérbeadni, csak a tulajdonosa és az ő vendégei használhatják.

Heteken át követte az oknyomozó portál a jacht és a magángép útjait, amelyek sokszor keresztezték egymást.

Március végén egy vadonatúj Bombardier Global 6000 típusú luxus magánrepülőgép érkezett a cég montreáli gyárából Bécsbe. A gép azóta az osztrák léginyilvántartásban szerepel OE-LEM lajtsromszámmal. Tulajdonosa nem ismert, az üzembentartója pedig az International Jet Management GmbH, egy erre szakosodott osztrák cég.

Az International Jet Management GmbH volt az üzembentartója annak a kisebb, 3 milliárd forintos, OE-IKZ lajstromszámú magánrepülőnek is, amellyel 2018 januárjában a Célpont és a Zoom fotózta le Mészáros Lőrincet.

Az osztrák üzemeltető és lajstromszám ellenére az OE-LEM luxusrepülő szinte állandóan a budapesti repülőtéren parkol. Innen indul és ide érkezik, csak nagyon ritkán megy ki Bécsbe, ahova elvileg tartozik. A Bombardier Global 6000 egy nagyon drága business jet, új ára 60 millió amerikai dollár, vagyis körülbelül 17 milliárd forint.

Orbán Viktor is megtapasztalta már az OE-LEM kényelmét, ugyanis július 25-én ezzel a luxusrepülővel utazott Bulgáriába a Videoton-Ludogorec BL-meccsre.

A gépnek azonban nem a Ludogorec-Videoton meccs volt az egyetlen focival kapcsolatos útja. Június 21-én Nyizsnyij Novgorodba ment, ahol akkor Argentína játszott Horvátországgal a világbajnokság D-csoportjának második fordulójában. Július 15-én pedig Moszkvába utazott a luxusrepülő, ahol épp a vb-döntő zajlott. A sajtóban akkor megjelent, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen nézte a mérkőzést, és még Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozott aznap.

A luxusrepülő augusztusban Rijekában és Malagán is járt, a Malagáról való visszatérése után az oknyomozó portál fotót készített arról, ahogy a ferihegyi repülőtér kisgépes termináljának ajtaján egy kisebb társasággal kilép Mészáros Beatrix, valamint Végh Gábor, a ZTE tulajdonosa. Végh cége, a Pharos ’85 Kft. többek között focipályákat épített a Puskás Akadémiának, és ő adományozta a felcsúti fociakadémiának Puskás Ferenc szobrát.

Az Átlátszó összevetette a luxusjacht és a magánrepülő elmúlt hónapokban megtett útjait, így derült ki, hogy az elmúlt hónapokban a repülő többször repült Ferihegyről éppen oda, ahol a Lady Mrd luxusjacht tartózkodott a kérdéses időpontban. 

Ezek a kapcsolódási pontok általában kedvelt nyaralóhelyeken voltak. Többek között Bari, Split, Pula, Rijeka és Velence voltak azok a városok, ahol ugyanakkor volt jelen a Lady Mrd és az OE-LEM is. Augusztus 17-én a Lady Mrd luxusjacht Horvátországban volt, Opatijából ment Rijekába. 

Az Átlátszó drónvideót készített az érkezéséről és utasairól is. A levideózott és lefotózott három férfi Homolya Róbert MÁV-elnök, Szíjj László üzletember, és Kovács Ernő kormánymegbízott volt.

10:20

Csaknem 30 millió forintot loptak el telefonos alkalmazás segítségével egy zalai férfitől, az eset kilenc gyanúsítottja azonban másoktól is milliókat szerzett hasonló csalással – közölte a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője pénteken. Az átverés során a bankszámláinkhoz férkőznek hozzá a bűnözők.