Lezsák Sándor azt állítja, hogy Horthy Miklós „politikai karaktergyilkosság áldozata" lett

„Zsidó honfitársaink példát vehetnének azon zsidó honfitársainkról, akik méltányolták Horthy Miklós kormányzó bátor döntéseit, és ezt számos formában kifejezésre is juttatták. Részükről sem kellene több, mint méltányosság a megítélésben". Így az Országgyűlés alelnöke.

2018. január 30., 14:28

Szerző:

Tiltakozást váltott ki, hogy január 27-én, az auschwitzi haláltábor felszabadulásának évfordulóján, a holokauszt nemzetközi emléknapján misével emlékeztek volna Horthy Miklós kormányzóra a belvárosi Nagyboldogasszony-templomban. A meghívóban az szerepelt, hogy Boross Péter volt miniszterelnök és Szakály Sándor történész, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója mellett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is emlékbeszédet mond. Utóbbi igen csalódott volt, amikor kiderült, hogy mégsem lesz mise, viszont a Magyar Hírlap kedvéért rendelkezésre bocsátotta beszédét.

Orbán Viktor és Lezsák Sándor 2012-ben – a barátság régebbi
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Lezsák köszönetet mond Istennek, amiért „a kivéreztetett magyarságnak és a példátlanul megcsonkított hazánknak olyan vezetőt adott, mint vitéz nagybányai Horthy Miklós", aki „az ország kiszolgáltatott helyzetében, a hitleri hadvezetéssel szemben is vette a bátorságot” a lengyelországi lengyel és köztük zsidó menekültek befogadásához. Lezsák szerint a kormányzó vette a bátorságot, hogy Európában egyedül fegyveresen védje meg honfitársainkat, a budapesti zsidóságot, és hogy amíg csak lehetett, ellenálljon a zsaroló Hitler követeléseinek a zsidóság érdekében is.

Ezek után Lezsák azt írta, hogy Horthy karaktergyilkosság áldozata lett, „tudatosan bemocskolták, eltorzították” a személyiségét és az életútját.

„Nem botrány tehát – inkább természetes gesztus –, hogy az iszonyú és embertelen holokauszt, a vészkorszak emléknapján, szentmise keretében katolikus hívőként emlékezünk Magyarország kormányzójára, családjára is.

Zsidó honfitársaink példát vehetnének azon zsidó honfitársainkról, akik méltányolták Horthy Miklós kormányzó bátor döntéseit, és ezt számos formában kifejezésre is juttatták. Részükről sem kellene több, mint méltányosság a megítélésben"

– írta az MDF egykori alapítója, aki végül nem mondhatta el beszédét a belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban.

Mint emlékezetes: „minden évben megemlékezést, imádságot, szentmisét tartunk Horthy Miklós kormányzó úr halálának évfordulója környékén. A dátum kiválasztásakor eszünkbe sem jutott, föl se vetődött senkiben, hogy azon a napon van Auschwitz felszabadításának az évfordulója" – nyilatkozta Osztie Zoltán plébános a botrány kirobbanása után a Népszavának, miután a lap megírta: a rendezvényt végül Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek „határozott kérésére” mondták le.

Most kiderült: Lezsák Sándor egész biztosan tudta, hogy január 27-e a holokauszt emléknapja.