Letartóztatták a '99-es Döcher-gyilkosság feltételezett felbújtóját

D. Alex tagadja, hogy ő lövette agyon Döchert 22 évvel ezelőtt.

2021. október 11., 17:37

Szerző:

Idén augusztusban kapott olyan információt a magyar rendőrség, ami alapján újra ki tudták nyitni a Döcher aktát. A maffiózót még 1999. február 2-án lőtték le egy XV. kerületi presszóban, ahová dolgozni járt – írta az MTI.

Döcher 1992 és 1996 között zsarolás és más bűncselekmények miatt hosszabb ideig volt előzetes letartóztatásban, majd a jogerős ítélet után 1998 szeptemberében vonult börtönbe. Betegségére való hivatkozással 1998 novemberében egyéni kedvezményeket kapott: reggeltől estig nem kellett a börtönben tartózkodnia, külső munkahelyre, az említett presszóba mehetett. Opauszki elmondta, hogy 1999. február 2-án 11 óra körül egy ismeretlen besétált a presszóba, és megölte a hátsó bokszban ülő két embert, majd társával együtt távozott.

Az már a nyomozás kezdeti szakaszában elképzelhetőnek látszott, hogy a sértettek alvilági leszámolás áldozatai lehettek. Ezzel párhuzamosan felmerült egy szlovák szál is, de akkor ezt nem tudták megerősíteni. A MTI azt írja, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság 1999. október elsején szüntette meg az akkori eljárást, mert az ügyben nem sikerült „egyéb információkat” beszerezni.

D. Alex a gyilkosság előtt egy dunaszerdahelyi bűnözői csoport vezetőjéhez, S. Lajoshoz fordult, segítségért korábbi barátja és üzlettársa, Döcher György megöléséhez.

Opauszki András, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda megbízott igazgatója mai sajtótájékoztatóján kitért arra is, hogy S. Lajos, aki szintén szlovák állampolgár, cserébe azt kérte D. Alextől, működjön közre ellenlábasa, P. Tibor szlovák bűnöző megölésében.

D. Alexet előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt mint felbujtót gyanúsították meg. A gyilkosság feltételezett két elkövetője közül a másik, Sz. Árpád már meghalt. Az életben marat vádlott tagadja a bűncselekmények elkövetését. A Fővárosi Főügyészség szökés, elrejtőzés és bizonyítás megnehezítésének a veszélye miatt indítványozta a felbujtással gyanúsított férfi letartóztatását.

A védő a mai tárgyaláson indítványozta, hogy a bíróság állapítson meg 75 millió forintos óvadékot, amit, ha letesz a gyanúsított, akkor kerüljön bűnügyi felügyelet alá. A nyomozási bíró osztotta az ügyészség indítványát, és letartóztatta a férfit. A végzés a gyanúsított és a védője is fellebbezett.

(Kiemelt képünk illusztráció. fotó: 168.hu | Merész Márton)

20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.