Leszerelik a hőmérőket az iskolában, hogy ne derüljön ki, milyen hideg van

Nem minden intézményben sikerül elérni a törvényben előírt minimum hőmérsékletet.

2022. december 14., 08:10

Szerző:

Lezárták a radiátorokat és mindössze 16 fok van egy kőbányai általános iskola folyosóin – erről beszélt az RTL-nek az intézmény könyvtárosa. Állítása szerint hétfő reggel a könyvtárban is csak 17 fokot mért, pedig az állami előírás alapján legalább 20 fokra kell felfűteni az általános iskolákat. A PDSZ olyan intézményről is tud, ahol a hőmérőket is leszerelték azért, hogy a tanárok ne mérhessék a hőmérsékletet. 

A Kőbányai Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 17 fokot mért a könyvtárosként dolgozó Simon Edit a hét elején. A hőmérséklet a könyvtárban aznap délutánra ugyan 18-19 fokra emelkedett, de ahogy elmondta, a folyosón ennél hidegebb van.

„A folyosón ma konkrétan 16 fokot mértem. Ott a radiátorok le vannak zárva, nem szabad bekapcsolni, ezért a folyosókon mindenhol hideg van.”

A kormány által szeptemberben kihirdetett energia-veszélyhelyzet alapján az általános iskolákat legalább 20 fokra kell felfűteni. A könyvtáros állítása szerint ez az első és a második emelet termekben teljesül is. A földszinten viszont nem, ráadásul a tanítás után letekerik a fűtést az egész intézményben.

„Délután három órakor áll le a fűtés takaréklángra. Ami tudomásom szerint 14 fok. Ez másnap reggel öt óráig így van. Illetve hétvégén pénteken délután szintén 15 órakor megy takaréklángra a fűtés és hétfő reggel 5 órakor kapcsol vissza” – nyilatkozta Simon az RTL-nek.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is tud olyan iskoláról, ahol éjszaka és hétvégén kevésbé fűtik az iskolákat.

„Nap mint nap rengetegen jelentkeznek ezzel a problémával. Konkrétan azzal, hogy legfeljebb csak egyes szobákat, egyes tantermeket fűtenek. Folyosókat nem, el tudjuk képzelni, hogy összességében milyen lehet a hőmérséklet az intézményekben. Már olyanról is értesítettek, hogy vannak iskolák, ahol leszereltették a hőmérőket, hogy ne tudják a kollégák mérni.”

Az RTL az ügyben levelet küldtött a Kelet-Pesti Tankerületi Központnak. Azt írták válaszul, hogy a kőbányai iskolában legutóbb december másodikán végeztek helyszíni ellenőrzést és akkor nem mértek kevesebbet az előírtnál, az iskolából pedig azóta sem érkezett panasz a tankerülethez.

(Kiemelt képünk illusztráció via Pixabay)

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.