Leslie Mandoki: A járvány áldozatai közt több a muszlim, mert ők többször nem követik az állami utasításokat

Szerinte ez egy olyan ügy, amelyről majdnemhogy nem is szabad beszélni Németországban.

2021. március 18., 21:27

Szerző:

„A bevándorlásról minden nemzetnek önállóan és függetlenül kell döntenie” – mondta Leslie Mandoki a Neokohnnak adott exkluzív interjújában. A zenész többek között beszélt az antiszemitizmusról, a német és a magyar társadalom közti különbségekről, és a bevándorlásról is.

„Úgy gondolom, hogy a magyar nép megválasztja a magyar parlamentet, a magyar parlament eldönti, ahogy reprezentatív demokráciában szokás, hogy ők akarják-e vagy nem akarják a bevándorlást” – mondta. Arról is beszélt, hogy szerinte háromféle antiszemitizmus létezik: a baloldali értelmiségi körökben jelen lévő, a neonáciké, valamint a muszlim közösségek antiszemitizmusa.

„Nemcsak zsidó szempontból, de ez egy nagyon élő probléma, illetve komoly feladat. Ez egy jelenség Németországban, természetesen sokkal inkább, mint Magyarországon. Németországban ez egy társadalmi kihívás, komoly feladat. Vegyük például a Covidot, ami jól megmutatja, miről van szó. Németországban ma nem merünk beszélni arról, hogy a világjárvány áldozatai közt lényegesen több a muszlim, akik a kórházakban fekszenek az intenzív osztályon, mert ők többször nem követik az állami utasításokat. Esetleg nem viselnek maszkot, tájékozatlanok, vagy nem érdekli őket. Itt van egy társadalmi egyetértés, hogy nem szabad beszélni erről. Egy tabu nem oldja meg a problémát. Én meg ezt másképp látom, mint valamikori menekült. A német befogadási kultúra része kell legyen valamiféle felvilágosító program az itteni értékrendszerről” – osztotta meg németországi tapasztalatait.

Felidézte emlékeit Kertész Imréről is: „Amikor Kertész Imre bácsi nyolc évvel ezelőtt eljött egy koncertemre, utána sokat beszélgettünk. Azt mondta: »Laci, figyelj, én tudom, hogy te egy nagyon befolyásos ember vagy itt Németországban, a kancellár asszony is meghallgat, súlya van annak, amit mondasz. Tudod, hogy Brüsszelben és Párizsban egy zsidó már nem mehet ki kipában az utcára, mert nincs biztonságban? Vigyázzatok arra, hogy nehogy egyszer Berlinben is így legyen!«”

Hozzátette: „Amit Imre bácsi mondott, én feladatnak tekintettem, és nagyon komolyan vettem. Mert ez egy élethez való hozzáállás.”

A német és a magyar társadalom közti különbségekről ezt mondta el: „Én mindig úgy próbálom elmagyarázni a németeknek a magyar lelket, és a magyaroknak a német lelket, hogy például bizonyára mind a két oldalon egyetértünk abban, hogy parlamenti demokráciát akarunk. Márpedig a német parlamentben kb. 88%-ban voltak azok, akik 2015-ben a teljesen ellenőrizetlen és teljesen korlátozatlan bevándorlásért kardoskodtak volna, ha a parlamentet erről megkérdezte volna a kormány. Magyarországon pont fordítva volt, ott kb. 80-92% volt a bevándorlás ellen. Respektálni kell, hogy az egyik nép így akarja, a másik nemzet úgy akarja. Respektáljuk azt, hogy a magyar társadalom egy judeo-keresztény társadalom, ahogy a miniszterelnök ezt definiálja, és ahogy ezt a budapesti Bazilika és a Nagy zsinagóga közti 400 méteres távolság mutatja.”

Arról is beszélt: „Az én meglátásom szerint George Sorost kritizálni teljesen legitim. A big shorttal, a kaszinókapitalizmussal szembeni kritikának semmilyen rossz mellékíze nincs. Annak semmi köze az antiszemitizmushoz.”

A teljes interjút itt lehet elolvasni.

(Kiemelt kép: NTV)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.