„Lepattanó” oltásokra vadásznak Facebook-csoportokban

Egyre többen juthatnak megmaradt oltásokhoz az oltópontokon, őket sokszor Facebook-csoportokban informálják, hogy hol érdemes próbálkozni.

2021. április 19., 10:02

Szerző:

Egyre több helyről lehet arról hallani, hogy sokan nem mennek el az oltásra, az ampullákat azonban senki nem akarja kidobni, ezért olyan embereket is beoltanak, akik nem kaptak oda behívót – íra a Blikk. A lapnak a 34 éves Nyoszoli Ákos operatőr mesélte el beoltása történetét.

Húsvét után, kirándulásból hazajövet hívta fel egy gyógyszerész barátja, hogy most kapott oltást a Szent Kristóf rendelőintézetben, és amikor eljött, kiszólt neki a nővér, hogy többen nem jöttek el a megadott időpontra, ezért szóljon az ismerőseinek, mert a hivatalos rendelési idő után azonnal beolthatják őket – mondta a lapnak. Az asszisztens egy papírra leírta a neveket, és elmondta, nagyjából 80-100 adagra elég megbontott ampulla van az oltóponton. AstraZenecát kaptak, és megkapták az időpontot a második oltásra is – mondta Ákos, aki azt is hozzátette, meg sem kérdezték tőle, hogy helyi lakos-e.

Emellett több helyi Facebook-csoportban is megjelentek már a „lepattanó vakcinákról” szóló hírek és felhívások. Az egyik, telki csoportban nemrég kisebb kommentháború alakult ki, amiatt, hogy a lakosság nem rendelkezik megfelelő tájékoztatással az oltási sorrendről. A vita odáig fajult, hogy beszállt a háziorvos asszisztense is. Ennek hatására végül rendszeressé és nyilvánossá vált az oltási behívások rendje – mesélt a helyzetről egy, a lapnak megszólaló helyi fiatalember. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Oltópont helyét jelző tábla Gyulán, a Pándy Kálmán kórháznál 2021. április 18-án. Fotó: MTI | Rosta Tibor)

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.