Lemondott Szarka Gábor, az SZFE kancellárja, aki az alapítványi működést végigverte az intézményen

Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kancellárja kezdeményezte munkaviszonya közös megegyezéssel való megszüntetését.

2023. július 15., 08:06

Szerző:

Távozik Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kancellárja – tájékoztatta az intézményt fenntartó alapítvány az Indexet. Az intézmény kuratóriuma arról tájékoztatta a lapot, hogy Szarka Gábor a 2022/23-as tanév záróünnepségét követően jelezte a fenntartó alapítvány felé, hogy kezdeményezi a szerződése közös megegyezéssel történő megszüntetését.

„Szarka Gábor 2020. október elseje óta töltötte be az SZFE felső vezetői pozícióját; elévülhetetlen érdemei vannak a modellváltás sikeres lebonyolításában és az egyetem működésének stabilizálásában. Irányítása alatt az intézmény történetének legnagyobb infrastrukturális fejlesztésén van túl. Előtte álló új feladataihoz kitartást és erőt kívánunk!” – írták a kuratórium kommünikéjében.Hogy miért távozik Szarka, a közleményből nem derül ki.

A kormány 2020-ban nyújtotta be a parlamentnek az SZFE alapítványosításáról szóló törvényt, amit még akkor el is fogadtak. Az alapítvány élére Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját nevezték ki. A Vidnyánszky Attila elnökölte kuratórium közben Vonderviszt Lajos helyére Szarka Gábor lövész ezredest, Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter volt kabinetfőnökét nevezte ki kancellárnak.

Az egyetem oktatói és diákjai ezután több mint egy éven keresztül tiltakoztak az intézmény új vezetése ellen, elfoglalták az egyetem főépületét, és Szarkát egy ideig be sem engedték oda. Az egyetem oktatói és diákjai ezután több mint egy éven keresztül tiltakoztak az intézmény új vezetése ellen, elfoglalták az egyetem főépületét, és Szarkát egy ideig be sem engedték oda. A konfliktus vége az lett, hogy az új vezetés elfoglalta az egyetemet, míg a korábbi oktatók és diákok nagy része FreeSZFE néven egy párhuzamos intézményt hozott létre. Végül az új vezetés elfoglalta az egyetemet, míg a korábbi oktatók és diákok nagy része FreeSZFE néven új intézményt hozott létre.

(Fotó: 168.hu Archív)