Lehet építkezni a Várnegyedben - pályázni sem kell

Kivételes szabályokat alkotott a kormány.

2022. április 15., 10:00

Szerző:

A Szentháromság téren épülő Konferencia Központ létrehozásakor „építészeti-műszaki tervpályázati eljárást nem kell lefolytatni” – mondta ki csütörtök késő este megjelent rendeletében a kormány.

A már lebontott, úgynevezett Diplomata-ház telkéről van szó a Mátyás-templommal szemben. A bontás ellen sok szakmai szervezet tiltakozott, mert jó minőségű modern épületnek tartották, de a műemlékvédelmi eljárás elkésett, a kormány engedélyezte az eltüntetését.

A telek a Magyar Nemzeti Bank az egyik alapítványáé, és most a kormány külön szabályokat állapított meg a beépítéséhez, azzal a már szokásosnak tekinthető kitétellel, hogy sem az országos, sem a helyi önkormányzati építési szabályzatot nem kell figyelembe venni, és tervpályázatot sem kell kiírni.

A szálloda 2019-ben zárt be és az azóta üresen álló épületet a Magyar Nemzeti Bank által alapított Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány vásárolta meg. Helyén konferencia központ létesül és az építész tervezők arra törekszenek majd, hogy a homlokzat visszaépítésnél a kiindulási alap a háború előtti állapot legyen. A Burg Hotel telkén a középkor óta több épület is állt, legutóbb 1979 és 1981 között a Jánossy György és Laczkovics László tervezte Diplomata-ház, amelyből a szálloda lett. Az épületet idén januárban bontották le.

(Kiemelt kép: Budapest, 2022. január 28. Bontják az egykori Diplomata-házat, a későbbi Burg Hotel épületét a Szentháromság téren, a budai Várban. MTVA/Bizományosi: Balaton József)