Legkorábban május 23-án oldhatják fel a látogatási tilalmat az idősotthonokban

Addig online csatornákon, vagy az idősotthonokban kialakított látogató szobákban találkozhatnak a családok az idős hozzátartozóikkal. Az enyhítés pontos menetrendje még nem ismert, de sok szakmabeli zárt térben védettségi igazolványhoz kötné a látogatást.

2021. április 1., 08:33

Szerző:

Legkorábban május 23-án oldhatják fel az idősotthonokban a látogatási tilalmat – derült ki abból a Kásler Miklós humánminiszter által kiadott, március 13-i keltezésű eljárásrendből, amely a 168.hu birtokába került. A bentlakásos  szociális intézményekre vonatkozó korlátozásokat szeptember 7-étől rendelték el, azaz a kevésbé szigorú szabályok életbelépésekor már több mint nyolc hónapja nem érintkezhettek a lakók a hozzátartózóikkal.

– Az idősek is egyre nehezebben bírják a bezártságot, a szeretteiktől való fizikai távollétet. A lakók ugyan online csatornákon keresztül kapcsolatba tudnak lépni a hozzátartozókkal, azonban a személyes találkozások mindenkinek hiányoztak – mondta lapunknak Pitzné Keller Anita, az alsómocsoládi „Őszi Fény” Idősek Otthonának intézményvezetője, a Települések és Önkormányzatok Országos Szövetségének Idősügyi Hálózatának tagja.

Az általa vezetett intézmény az országban elsők között, már tavaly szeptemberben megpróbált enyhíteni a lakók elszigeteltségén, ezért az épületen belül kialakítottak egy speciális látogatószobát, ahol a családok személyesen is tudtak találkozni. A látogatói szoba hermetikusan lezárt, külön bejárata van, a hozzátartozók egy készüléken keresztül beszélhetnek egymással, és van benne érintésmentes lázmérő, valamint kézfertőtlenítő állomás is.

Az ehhez hasonló kezdeményezéseket jelentenünk kell az illetékes Népegészségügyi Főosztálynak, ahol ellenőrzik a javaslatot és ha mindent rendben találnak, engedélyezik. Később egyébként ezt az ötletet más intézményekkel is megosztották, ma pedig már része az általános ajánlásnak is – fogalmazott az igazgatónő.

A látogatási tilalomról egyébként nem dönthetnek az idősotthonok, a szabályokról ugyanis központilag határoz az NNK. Az intézmények véleményét még nem kérték ki sem a nyitási menetrendről, sem a későbbi szabályokról, ám Pitzné Keller Anita szerint az lenne a helyes, ha a védettségi igazolvány mellé társított jogosítványok a látogatás során is megjelenhetnének. Ennek azonban az a hátulütője, hogy már az első oltás után kipostázzák, ekkor pedig még nem teljes a védettség és fennállhat a fertőzőképesség is.

Koronavírus - Országszerte oltanak az idősotthonokban
  
Egy lakó megkapja a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját a veszprémi Életöröm Idősotthonban 2021. január 16-án.   Fotó: MTI | Vasvári Tamás
 

 

– Egyelőre csak találgatni tudunk, hogy mikor érhet véget a látogatási tilalom. Az azonban biztos, hogy a szabályokon fokozatosan enyhítenek: például feltehetően először csak a szabadban lehet majd találkozni, de persze már ez is nagy örömmel töltené el az időseket – fogalmazott az intézményvezető.

Jelenleg az intézménybe történő belépésre családtagok részéről csak a végstádiumban lévő ellátottaktól való elbúcsúzás, végtisztesség nyújtása, illetve nem mobilizálható ellátottak esetében van lehetőség.

A 46 férőhelyes alsómocsoládi Idősek Otthonában egyébként a szigorú védelmi intézkedések ellenére idén februárban megjelent a vírus, de a fertőzés halálos áldozatot nem követelt. A tünetek javarészt kimerültek gyengeségérzésben, étvágytalanságban, az intézmény lakóink 80 százaléka ugyanis megkapta már a vakcinát, a többiek pedig csak azért nem, mert ők nem akarták beadatni maguknak az oltást.

- Volt, aki egyszerűen nem kérte, de olyan is akadt, akit a család beszélt le róla. Mi mindenben korrekt módon tájékoztattuk az időseket és a családtagokat is. A dolgozók közül is csak néhányan nem éltek a lehetőséggel. Valamennyi dolgozó továbbra is maszkot hord védőoltástól függetlenül, és azokat az időseket is erre kérjük, akik nem kérték az oltást – mondta az intézményvezető.

Pitzné Keller Anita szerint többen is hazalátogattak volna azok közül, akik már a második oltást is megkapták. Az országos tiszti főorvos határozata azonban igen szigorú: 10 nap karantén vár azokra, akik 72 órán belül jönnének vissza, akik pedig három napnál is tovább maradnak távol, azok csak két – legalább 48 óra különbséggel levett mintán alapuló – negatív PCR-teszt után térhetnek vissza az otthonba. Ez ebben az esetben ingyenes.  

– Sokan csak egy-egy délutánra mennének haza, de végül lemondanak róla, mert nem vállalják a 10 napos karantént. Ezt meg is értem, nagyon hosszú idő az egyedül – mondta az igazgató.

(Kiemelt kép: Egy lakó a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában a terézvárosi Rózsa utcában 2020. április 10-én. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.