Sokakat érint: több mint másfél napos leállás lesz a Telekomnál

A Telekom közleményben tudatta az ügyfeleivel, hogy március közepén hosszabb leállásra kerül sor a szolgáltatások fejlesztése miatt.

2024. február 28., 19:24

Szerző:

Telekom a weboldalán osztotta meg a hírt, miszerint 2024. március 14-én 18 órától várhatóan 2024. március 16-án 8 óráig a Telekom alkalmazás, a Telekom fiók, a telekom.hu és az Üzleti önkiszolgáló portál nem lesz elérhető. Kiderült azonban, hogy Mobil- és otthoni (vezetékes) szolgáltatásaik a karbantartás ideje alatt is működni fognak.

„Informatikai rendszerünk ütemezett karbantartása miatt 2024. március 14-én 18 órától várhatóan 2024. március 16-án 8 óráig a Telekom alkalmazás, a Telekom fiók, a telekom.hu és az Üzleti önkiszolgáló portál nem lesz elérhető.

Emiatt március 14-én csütörtökön üzleteink is a nyitvatartási időnél hamarabb, 18 órakor bezárnak.

A 1414-es lakossági és a 1400-ás üzleti telefonos ügyfélszolgálatunk korlátozottan tud majd a segítségedre lenni, így a várakozás ideje az átlagosnál hosszabb lehet.

Mobil- és otthoni (vezetékes) szolgáltatásaink a karbantartás alatt is működni fognak. Ügyfeleink a mobil díjcsomagjukba foglaltak szerint tudnak majd telefonálni és mobilnetezni is, valamint az otthoni szolgáltatásukat is tudják használni: az otthoni telefon, internet és a TV szolgáltatás működni is fog”

– áll a közleményben.

Tekintettel arra, hogy a karbantartás időszaka alatt a hazai, EU-s és EU-n kívüli netbővítő vásárlása nem lesz elérhető, a Telekom ezen időszakra korlátlan netet biztosít minden lakossági és üzleti mobilügyfele számára belföldön, melynek aktiválálsa automatikus.

Külföldi tartózkodás esetén pedig az EU-ban 5 GB, míg EU-n kívül 2 GB netet biztosít, melyet szintén automatikusan aktivál, az ügyfeleknek nincs ezzel teendője. A karbantartás következtében érintett funkciók részletes leírása ezen a linken érhető el. A karbantartás előtti napokban, valamint annak ideje alatt a szolgáltató Facebook-oldalán folyamatos tájékoztatással segíti ügyfeleit.

Megszünteti a négynapos munkahetet a Telekom

A Magyar Telekom 2022. nyarán indította el pilot programját a 4 napos munkarend tesztelésére. A magyar munkaerőpiacon egyedülálló kísérlet során a vállalat 300 kolléga részvételével tanulmányozta a 4 napos munkarend megvalósíthatóságát nagyvállalati környezetben.

A Magyar Telekom 2022. júniusában jelentette be, hogy teszteli annak a megvalósíthatóságát, hogy 4 napos munkahéttel – változatlan alapbér és feladat mellett – ugyanazt a hatékonyságot el lehet-e érni, mint heti 5 napban. A kísérletbe bevont 300 kolléga a vállalat egészét lefedte, ügyfélszolgálati-, műszaki hibaelhárítással, technológiai értékesítés támogatással, és SAP rendszerekkel foglalkozó területeken dolgoztak az új munkarend szerint.

Másfél évnyi tapasztalat eredményeit összesítve és mérlegelve kiderült, hogy a 4 napos modell nem alkalmazható egységesen minden munkatársra, így a vállalat úgy döntött, lezárja a projektet és tovább keresi azt a megoldást, amely széleskörűen biztosíthatja a munka- magánélet egyensúlyának javulását.

A kísérlet legfontosabb célja az információgyűjtés volt, így hetente vizsgálták, hogyan változik a kollégák teljesítménye, hangulata, valamint elemezték a tesztcsapatokon belüli fluktuáció alakulását, a betegszabadságok változását, illetve a 4 napos munkahét hatását a toborzás-kiválasztásra és a munkáltatói márkára.

A másfél év alatt több mint 100 kérdőíves felmérést és közel 50 mélyinterjút készítettek a vállalat szakemberei a kollégákkal, adatokat gyűjtve a folyamatról. A kezdeti pozitív visszajelzéseket követően a felmérések rávilágítottak arra, hogy a hosszútávú tesztidőszak során nem minden terület és kolléga tudta ugyanolyan hatékonysággal ellátni feladatait. Míg a kollégák egy része akadály nélkül oldotta meg a feladatokat az intenzívebb 4 nap alatt, egyértelművé vált, hogy többségük munkája jellege, vagy élethelyzete miatt nem tudott ebben a modellben kellő hatékonysággal dolgozni. Emellett, a vegyes munkarenddel működő csapatok összehangolása hosszú távon szintén kihívásokat jelentett.

Ennek tükrében a vállalat vezetése úgy döntött, hogy akkor jár el felelősségteljesen, ha a 4 napos munkahét pilot időszakát 2024. február 29-vel lezárja és tovább keresi azt a megoldást, mely minél több kolléga számára vállalható és általánosan biztosítja a munka-magánélet egyensúlyának javulását.

(Kiemelt képünk: A Deutsche Telekom AG logója az erfurti Petersbergben található kirendeltség előtt. Fotó: Martin Schutt/dpa via AFP)

08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.