Lázár János szerint Hódmezővásárhelyen mindenkit kinyírtak Márki-Zay Péter miatt, Bécsben pedig csak enyhén fogalmazott

2018. március 12., 19:53

Szerző:

– Minden hódmezővásárhelyi fideszes barátomtól és a képviselő-testület tagjaitól azt kértem, a város fejlődése és békéje érdekében működjön együtt az új vezetéssel, zárják le a háborút. Megvan az ideje a versengésnek, most azonban az együttműködésé jött el. Sajnos a városvezetés első lépései sok emberben kételyeket ébresztettek– mondja a független jelölt, Márki-Zay Péter győzelméről Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Promenád nevű hódmezővásárhelyi portálnak adott interjúban beszél erről. Szerinte február 25-e óta mindenkit kinyírtak, aki fel merte emelni a szavát, és az ellentétes volt az új polgármesterével, és ő erre számít a jövőben. Ami a Fidesz által elkövetett hibákat illeti, azt állítja, meg kell érteni a hódmezővásárhelyiek üzenetét, de ő nem vonna le hosszú távú következtetéseket a fideszes jelölt, Hegedűs Zoltán alpolgármester megalázó vereségéből. Új ajánlatot kell tenni – jegyzi meg, hozzáfűzve, hogy április 8-i parlamenti választások már nem Hódmezővásárhelyről, hanem az egész országról fognak szólni. 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az interjúban a tárcavezető beszél a hatalmas felháborodást keltő, világhírűvé lett és a Facebook által néhány órára eltüntetett bécsi videójáról is, azt állítva, hogy magánemberként járt az osztrák fővárosban, sőt, csak enyhén fogalmazott, és amit mondana, az még jobban tükrözné a rideg valóságot. 

– Egy órát töltöttem abban az utcában, és talán három fehér emberrel találkoztam, mindenki más sötét bőrszínű volt. Ez a valóság. Ebben a kerületben megtörtént a változás, és nem a bevándorlók lettek bécsiek. A bécsiek elmentek onnan, a bevándorlók pedig átvették a városrészt, amit a saját képükre, ízlésvilágukra formálnak

– tesz újra egy rasszista, uszító megjegyzést. – Az, hogy ebből ekkora vita lett, nagyon jól mutatja, hogy a politika és a sajtó egy része még mindig eltagadja, elferdíti vagy relativizálja a bevándorlás hatásait – véli. Ennek kapcsán kérdezik a politika és az sajtó viszonyáról is, amelyről azt mondja, az újságírók szerepe megváltozott, ma már csinálják a politikát. de futja egy meglepően demokratikus megjegyzésre is, amely szerint az Orbán-kormánynak az az érdeke, hogy minél több újságíróval beszéljen, és megteremtse ehhez a keretet és a formát.

– Nem szabad az újságírók elől megfutamodni, korrekt párbeszédet kell velük fenntartani, mert nem ellenségek vagy ellenfelek, hanem szövetségesek: még ha kritikusak is, fórumot teremtenek ahhoz, hogy az ember elmondhassa véleményét, meggyőződését, programját, vitatkozhasson róla, és támogatókat gyűjtsön hozzá

– állítja Lázár János, csakhogy ezt az általa korábban említett  valóság már többször is megcáfolta. Nemrég példáiul akkor, amikor az általa vezényelt 109. Kormányinfó sajtótájékoztatón Kovács Zoltán kormányszóvivő kivezettetéssel fenyegetett meg egy brit újságírót, akinek minden bűne az volt, hogy soron kívül akart feltenni egy kérdést.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.