Lazán megcáfolta Orbán Viktort a saját államtitkára, brutálisan nőtt a vendégmunkások száma két év alatt Magyarországon

2019. január 11., 14:44

Szerző:

Összesen 11 ezer munkavállalási engedélyt adtak ki nem az Európai Unió tagállamaiból érkező és külön szabályozás alá nem eső külföldi állampolgároknak 2018-ban a kormányhivatalok és a szakhatóságok - válaszolta Oláh Lajos DK-s parlamenti képviselő írásbeli kérdésére Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatási államtitkára. A válasz alapján 2017-ben még csak 9274, 2016-ban pedig 6303 engedélyt adtak ki, vagyis növekvő ütemben emelkedik a vendégmunkások száma Magyarországon.

Ráadásul a 11 ezres létszámba nem tartoznak bele a szintén az EU-n kívülről érkező ukrán és szerb állampolgárságú vendégmunkások.

Ők ugyanis egy 2017-es miniszteri rendelet alapján egyes hiányszakmákban (informatikus, mérnök, épületgépész, járművezető, építőipari szakmunkás, varrónő, asztalos, ápoló stb.) már munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak Magyarországon. Az engedély nélküli munkavállalásra jogosult külföldiek 2018-as számát az államtitkár még nem közölte, de azt igen, hogy 2017-ben már 13 056-an voltak, míg 2016-ban még csak 10 553-an.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adataiból az derült ki, hogy a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező munkavállalók közül a románok jöttek a legtöbben tavaly (6553), utánuk az ukránok (3246), majd a britek (868) következtek. A 2018-ban engedéllyel érkezett 11 ezer külföldi munkavállaló nemzetiségi összetételéről szintén nincs adat, de az NFSZ statisztikái szerint tavaly

a kínai (1625) és a vietnami (912) vendégmunkások érkeztek a legtöbben, a számuk három, illetve négyszeresére nőtt egyetlen év alatt.

Ha a trend nem változott, akkor valószínűleg idén is a két ázsiai ország végzett az élen. A harmadik helyen 2017-ben Koszovó állt 710 vendégmunkással. Bodó Sándor államtitkár válaszában egyébként azzal védekezik, hogy a magyar munkaerőpiacot kvóta védi a nem uniós országokból érkező munkavállalóktól, ám a magyar cégek ezt a kvótát messze nem használják ki. Engedélyköteles munkavállalók egyébként csak akkor alkalmazhatóak, ha az adott pozícióra az NFSZ sem magyar, sem uniós állampolgárt nem tudott kiközvetíteni.

Bodó Sándornak a fenti adatsorral egyébként magát Orbán Viktor miniszterelnököt sikerült megcáfolnia, aki a csütörtöki Kormányinfón azt mondta: – Azt az illúziót kell feladnunk, hogy a növekedésünk kizárólag újabb és újabb emberek munkába állásától remélhető. Ez azért illúzió, mert elfogytunk: 4,5-5 milliónyian vagyunk. És miután nem akarunk bevándorlást Magyarországon és nem akarunk tömegesen vendégmunkásokat Magyarországon, nekünk ezzel a méretű gazdasággal kell egy Európa élvonalához tartozó életminőséget biztosítanunk a magyar emberek számára.

2023. február 1., 16:21

Új telefonszámon érhető el ezután az ügyeleti ellátás: az 1830-as központi telefonszámot kell annak tárcsáznia, aki az ellátásszervezéssel akar kapcsolatba lépni. Amikor a beteg felhívja a 1830-as központi számot, az irányítószáma alapján kapcsolják az illetékes vármegye mentésirányítását, és ott döntenek a következő lépésről.