Látogatási tilalom is védte a részben kivágott évszázados ősbükköst

2019. május 6., 16:15

Szerző:

Egyre több részlet derül ki a WWF által ismertetett tarvágásról, melynek áldozatai 180 éves bükkfák voltak a Bükki Nemzeti Park területén. A természetjárók számára ismert, hogy a Tar-kő szomszédságában álló Virágos-sár-hegyet ölelő lankákon egy mesebeli ősbükkös terül el 375 hektáron, ennek egy látványosan nagy területét termelte ki az állami erdőgazdaság tűzifának - minthogy kora miatt másra aligha volt alkalmazható a fa.

A most kivágott terület egy fokozottan védett rezervátum része volt, ahova a látogatók csak ritkán, külön engedéllyel, illetve kizárólag szakvezetéssel léphetnek be a legkülönlegesebb részekre.

Ősbükkös a Virágos-sár-hegy körül a Bükkben.
Fotó: Bükki Nemzeti Park

Az erdő különleges hangulatú, az erdőművelés - eddig tartó - hiánya miatt igazi vadont láthatott a környéket járó túrázó. A fák szabadon dőltek ki, a helyükön pedig természetes módon újult meg az erdő.

Az idős fák odvai kedveznek a madaraknak, emiatt az átlagos erdőkhöz képest színesebb állatvegetáció él, illetve élt a most kivágott részen. A növényvilág is színesebb volt, ugyanis az erdőművelés miatt nem kerültek eltávolításra az a növényzet sem, ami egyébként akadályozná a jó minőségű faanyag növekedését - mármint erdőgazdálkodási szempontból.