Újabb kínos baki László Imrétől, most egy másik nácival: Nelson Mandelát keverte össze Josef Mengelével

2020. június 29., 15:44

Szerző:

Újabb kínos bakiba futott bele az Adolf Hitlerrel kapcsolatos mondatai után a DK-s László Imre. A XI. kerületi polgármester a Heti TV reggeli műsorában

összekeverte Josef Mengelét, az auschwitzi haláltábor orvosát Nelson Mandelával, a Dél-afrikai Köztársaság első feketebőrű elnökével.

Épp azt magyarázta a műsorvezetőnek, miről szólt a vita a képviselő-testületben az egyik park átnevezése ügyében és itt mondta ki Mengele nevét (a park amúgy fővárosi kezdeményezésre Mandeláról kapná a nevét - a szerk.)

A műsorvezető visszakérdezett, hogy tényleg a náci háborús bűnösről van-e szó, mire László rögtön helyesbített, természetesen nem Josef Mengelére, hanem Nelson Mandelára gondolt. A politikus azzal magyarázta tévesztését, hogy a műsorvezető, Breuer Péter az adás korábbi részében megemlítette Mengele nevét. 

Itt vissza lehet nézni a teljes adást.

László Imre nemrég pont az átnevezési vitában kényszerült magyarázkodásra, a testületi ülésen azt mondta, a harmincas évek végén a Time magazin Hitlert az év emberének választotta (1939. január 2-án) és Hitler addigi munkássága alapján megérdemelte ezt, „mert az a munkája, amit addig kifejetett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után. Aztán ami utána történt, az már nem igazán fér ebbe a képbe bele.”

László Imre az eset után közleményben kért elnézést. Azt írta: senki nem gondolhatja komolyan, hogy Adolf Hitlert mentegette. Ő maga is zsidó családból származik, és több családtagja Auschwitzban halt meg.  

A Mandela park elnevezést egyébként a Fidesz és a Jobbik is támadta. A XI. kerületi képviselő-testület egyelőre elvetette a Mandela park ötletét.