Lánczi András: Ha nincs Orbán, akkor Fidesz sincs

Az újgazdag réteg kialakítását nem tartja öncélúnak, mert „a fegyvertelen próféták mind elbuknak". Ami pedig korrupciónak tűnik, az a közvagyon racionális újraosztása.

2021. március 25., 16:33

Szerző:

Lánczi András a Mandinernek adott interjújában beszélt a kormányzás eszmei alapjairól, a konzervatív forradalomról és Orbán Viktor miniszterelnökről is.

A rektor véleménye szerint „érzelmekkel teli, közben racionálisan értelmezhető, egyre erősödő intellektuális folyamat" zajlik az utóbbi tíz évben.

„Új generációk lázadása, intellektuális kalandozása, a valósághoz való szenvedélyes odafordulása – ezek jegyében folyik ma a konzervatív gondolkodásmód felfedezése. Ám a forradalom minősítéssel óvatosan kell bánni. Magamat egyébként sosem neveztem konzervatívnak, bár nyilvánvalóan besorolható vagyok ebbe a körbe. A konzervativizmusnak nincs módszertana, csak mély filozófiai gyökerei; ezért kánon sincs, amely alapján valakit konzervatívnak kell nevezni" – mondta.

A filozófus szerint egyetlen garanciája van annak, hogy a rendszerváltás folyamata még zajlik: Orbán Viktor személye.

„Egész gondolkodásmódját, mentalitását az motiválja, hogy ténylegesen szakítsunk azokkal az évtizedekkel, amelyek mélyen beleivódtak az emberek gondolkodásába, attitűdjébe, kultúrájába. Az igénytelenséggel kell szakítani, ami nem könnyű. Kulturális, mentális átalakulásra van szükség ahhoz, hogy a folyamat sikeres legyen. A miniszterelnök ezt pontosan tudja, minden döntését ez motiválja – mindegy, hogy az ellenzék mit mond. Enélkül nem értelmezhető az ő sikeres politikai karrierje. A posztkommunizmus akkor ér véget, amikor majd úgy érezzük, hogy véget ért."

A miniszterelnökről Lánczi úgy véli, alaposan végiggondolt államképpel rendelkezik, ami a magyar politikai és kulturális közösség legfőbb intézményi kerete.

„Van elképzelése arról, kik vagyunk ezen a földrajzi területen, honnan jövünk, milyen problémáink vannak. Ebből következik a szuverenitáskérdés, és kiemelkedően fontos szerephez jut a kormányzásában, az államfelfogásában, a nemzet-, a gazdaság- és a külpolitikájában, az EU-val való kapcsolatában. Ez a felfogás határozza meg a viszonyát az emberekhez és a demokráciához, a kultúrához. Minden jelentős politikusnak el kell jutnia idáig, de csak kevesen képesek erre, mert elvesznek a napi csatározásokban, taktikázásban. Az utóbbi tíz évben Magyarországon világosan konzervatív gondolatok és elvek mentén zajlik a kormányzás. Még ha ez minden egyes intézkedésnél nem érhető is tetten, tendenciájában markánsan igaz" – olvasható Lánczi András véleménye az interjúban.

Lánczi András szerint vannak tehetséges politikusok a Fideszben, de ez kevés ahhoz, hogy valaki átvehesse tőle stafétát. A Fidesz addig van és lesz, amíg ő aktív a politikában, sőt, Lánczi András abban sem biztos, hogy Orbán után még Fidesznek fogják hívni a pártot.

A 24.hu megírta, hogy sem a kormány, sem a NER felé nem fogalmaz meg Lánczi komoly kritikát, mert szerinte a luxusutak és az oligarchák függetlenek a rendszertől, a liberálisok, baloldaliak morális alapon nem ítélkezhetnek a Fidesz felett. A lap szerint Lánczi a fideszes újgazdag réteg kialakítását nem tartja öncélúnak, hiszen „a fegyvertelen próféták mind elbuknak".

A rektor szerint ami korrupciónak tűnik, az a közvagyon racionális újraosztása a nemzeti érdekeket szem előtt tartva, amely a Fidesz politikájának lényege. Lánczi szerint racionális döntés az Európai Néppárttal való szakítás, van esély a jobboldal nemzetközi megújítására – írja a 24.hu.

 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.