Nem pártpolitikai ügy: 21 civil szervezet kritizálta Karácsonyt az Lánchíd-lakógyűlés miatt

A Város és Folyó Egyesület közleményében azt írja: szerintük az autómentesítés a Belvárosban nem pártpolitikai kérdés.

2023. május 17., 15:34

Szerző:

Legyen az Új Lánchíd a többségé! címen 21 civil szervezet kampányt indít az autómentesnek megtartott Lánchídért, áll a kezdeményező Város és Folyó Egyesület (VaLyo) által az MTI-nek küldött sajtóközleményben.

A közlemény leszögezi, „Budapest közlekedése elért a falig. A Lánchíd helyzete nyilvánvalóan tarthatatlan volt: együtt araszoltak kocsik és buszok, a kerékpározók pedig életveszélyes körülmények között próbálták átverekedni magukat a hídon. A változáshoz nem halogatásra, hanem bátorságra van szükség: őrizzük meg a Lánchíd jelenlegi, autómentes forgalmi rendjét!”

Hangsúlyozzák ezért, a Lánchidat övező pártpolitikai viták helyett szakpolitikai döntéseket várnak a főváros önkormányzatától.

Azt is írják, a városvezetés véleményük szerint „nem hozott határozott döntést az autómentesség fenntartásáról. A főváros áprilisban hirdette meg az úgynevezett Budapesti Lakógyűlést, amiben a városvezetés nemcsak a Lánchíd jövőjéről, de egyéb kérdésekben is kikéri a budapesti lakosok véleményét.”

Az aláíró civil szervezetek pedig a közleményben kijelentették, hogy nem kívánnak „pártpolitikai szerepet vállalni”, számukra ugyanis az új Lánchíd pártpolitikán átívelő ügye a prioritás. A Lánchíd körüli vitát szakmai alapokon szeretnék megközelíteni, nem pedig politikai törésvonalak mentén. Ezért leszögezték, a Karácsony Gergely által meghirdetett Lakógyűlésen feltett többi kérdést tudomásul veszik, de függetlenek maradnak tőlük. A kampány viszont az autómentes Lánchíd végleges fenntartásáért indult el.

A kezdeményezést aláíró civil szervezetk listáját is közölték. Eszerint A járda a gyalogosoké, a BringaAkadémia, a C8 Civilek Józsefvárosért, az Extinction Rebellion Magyarország, a Fridays For Future Magyarország, a Járókelő.hu, a KÉK - Contemporary Architecture Centre, a Közlekedő Tömeg, a Kis Távolságok Városa, a Kulcs a Városhoz, Kulcs a Közélethez Egyesület, a Levegő Munkacsoport, a Maradjanak a FÁK a Rómain, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség - Maketusz, a Magyar Kerékpárosklub, a Magyar Közlekedési Klub, a Miutcánk, a Rehab Critical Mass Újlipótváros - szuperblokk, a Valyo, város és a folyó, valamint a Város és Mobilitás Intézet és Velo Budapest, tehát a budapesti civil élet színe-java írta alá.

Az ügy előzménye, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a felújított Lánchidat először ideiglenesen autómentes formában nyitotta meg, majd a Jazzy Rádió reggeli műsorában bejelentette, egy Lakógyűlés keretében a budapestiekre bízza a döntést, fenntartsa-e ezt a formát.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.