Kiírták a Lánchíd-tendert, véget ért a főváros és a Közbeszerzési Hatóság csatája

2020. augusztus 11., 13:47

Szerző:

Sikerült kedden kiírnia a Lánchíd felújításáról szóló tendert a BKK-nak – vette észre a 168 Óra az európai közbeszerzési értesítőben (TED). A felújítás többek között az alábbi feladatokat érinti:

  • A közúti pályalemez újjáépítése
  • A híd gyalogos járdák teljes elbontása, majd újjáépítése mindkét oldalon
  • A megmaradó acélszerkezetek javítása és korrózióvédelme
  • A gyalogos oldalon lévő korlátok műemléki felújítása, restaurálása
  • A lehorgonyzó kamrák szigetelése és felújítása, a budai oldali szellőzőinek átépítése.

A feladat része továbbá a Duna-meder rendezése, roncs- és lőszermentesítése, a hajózási jelzések korszerűsítése, a hídfők lépcsőinek átépítése, a hídfők felújítása.

Külön a projekt eleme a kőoroszlánok és hiányzó elemeiknek a visszaépítése.

A terv szerint LED-technológiás új közvilágítás és változtatható színképű díszvilágítást is kiépítenének. Gyalogos átkelőhelyet is kialakítanának a pesti hídfő északi és déli járdája között.

A kiírás rögzíti:

a munkát legfeljebb 18 hónap alatt kell elvégezni,

„egybefüggő és nem megszakítható, teljes vagy részleges közúti forgalomkorlátozás mellett” kell elvégezni. 

A kiírás megjelenése nem csak fontos fejlemény, de meglepő is, hiszen a Közbeszerzési Hatóság elnöke, Kovács László kedden, tehát a kiírás megjelenésének napján ugyan vendég volt az állami tévében,

de egy szót se szólt a fordulatról.

A tévében arról beszélt, hogy komoly hiba merült fel a Lánchíd-tender közbeszerzési felhívásában, ezért küldték vissza hiánypótlásra, a jogszabályban "feketén-fehéren" rögzített feltételeknek több pontban sem nem felelt meg.

Bár a kormány kitartóan próbálta a kiírás elhúzódásával a főpolgármester alkamatlanságát bizonygatni, ez már a közvélemény-kutatások szerint is óriási kapufa volt. Például a Medián pár napja publikált kutatásában a megkérdezettek kevesebb mint egyharmada hibáztatta a fővárost a késlekedésért, a többiek fele-fele arányban a korábbi vezetést és a kormányt okolták.

Az utóbbi időben már a főpolgármester is elég rezignáltan beszélt a projektről, szerinte az építőipart ismerve a kivitelező legfeljebb Mészáros Lőrinc, a Mészáros Lőrinc és Társa, vagy a Mészáros Lőrinc és Fia lehetne.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.