L. Simon: Még sok probléma lesz a Velence Korzó ügyében

Az országgyűlési képviselő szerint az utolsó időszakban egyre inkább eldurvult az üzemeltető és az önkormányzat kapcsolata, a polgármesternek erre utaló hangfelvétele is van a fenntartó tulajdonosáról.

2021. június 1., 09:26

Szerző:

A Velence Korzó ügyében elhúzódó jogi vitára számítok – mondta L. Simon László, fideszes országgyűlési képviselő a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban.

L. Simon László elmondta, a múlt héten megnyitották a turisztikai évadot a Velencei-tónál, ahol ezúttal is Gulyás Gergely mondott beszédet. A képviselő kiemelte: reméli, hogy idén a vendéglátósoknak, szállásadóknak már jobb éve lesz az enyhítések hatására, majd azt is hozzátette, hogy pénteken átadták a Velencei-tóért díjat, amelyet idén Schmidt Egon ornitológus, Kossuth-díjas író kapott meg. 

A múlt hét folyamán kiderült, azonnali hatállyal felmondták a Velence Korzó üzemeltetési szerződését, amelynek kapcsán L. Simon elhúzódó jogi vitára számít. A képviselő szerint az egész úgy kezdődött, hogy Velence önkormányzatának volt egy beruházása, amit leginkább európai uniós pénzből fedeztek, és már a beruházásról való döntéskor hosszú távú üzemeltetési szerződést kötöttek egy helyi vállalkozóval. A kedvezményezett továbbra is a város volt, azonban az üzemeltetésből befolyó bevétel egy magáncégé lett. L. Simon kiemelte: ez egy olyan regionális operatív projekt volt, ahol amellett, hogy létrejött egy új épület szolgáltatásokkal,

arra kötelezték az önkormányzatot, hogy bizonyos szolgáltatásokat ingyen kell nyújtania.

Ilyen volt például a parkolás, a strandolás, vagy épp az illemhelyek használata.

Elmondása szerint ebben az évben járt volna le ez az 5 éves fenntartási időszak. Kiemelte, az üzemeltetési jogot mindvégig megtartotta a cég, azonban tulajdonoscsere történt, és bejött egy zalai megyei vállalkozó a képbe. L. Simon szerint a tulajdonosnak sok olyan lépése volt, ami nem tetszett az önkormányzatnak, például számos ingyenes szolgáltatást nem tudott ellátni – mondta, hozzátéve: ennek volt a következménye korábban a partszakasz körbekordonozása is. A strand területén emellett sok egyéb szolgáltatói épület van, amit még a szocializmus alatt húzhattak oda. Elmondta, városvezetőként ezeket lebontatta volna, a helyükre üzletházat létesített volna, ahol a korábbi bérlőknek garantált volna egy-egy helyet az új épületben kárpótlásként; ez ugyanis szerinte egy tisztább jogi szituációt teremtett volna.

Velencei-tó – Felfüggesztették három fürdőhely működte
Fotó: MTI | Máthé Zoltán

Az üzemeltetésszervezés értelmében a strand területén lévő épületek bérleti díját is az üzemeltető szedi be. A városvezetés és az üzemeltető között egyre ellenségesebb lett a viszony,

az üzemeltető verbálisan támadólag léphetett fel,

erről a polgármester birtokában lévő felvételek is tanúskodnak. A város ezért arra szánta el magát, hogy felbontja a szerződését az üzemeltetővel, azonban a politikus szerint ezt nem fogja hagyni az üzemeltető, ugyanis rengeteg tőkét forgatott már bele. L. Simon szerint elhúzódó jogi vitára lehet számítani; a szerződés felbontásától azt várják, hogy a köztisztaság és a közbiztonság is javulni fog, amire azért is szükséges, mert

a vagyon elleni bűncselekmények száma a velencei strandon magasabb, mint az összes velencei-tói strandon együttvéve.  

Gulyás Gergely előadója, Semjén Zsolt pedig benyújtója annak a salátatörvénynek, amelyben Fiala szerint Böröcz László önkormányzati lakásokat érintő törvényjavaslatával kapcsolatos módosító javaslatokat nyújtottak be. Később, a Tóth Csabával folytatott beszélgetés részeként kiderült, hogy a Fiala által idézett javaslat nem az önkormányzati lakások eladásáról, hanem csupán azok bérbeadásáról szól. Ebben Fiala szerint többek közt az szerepel: „a magyar államot elővásárlási jog illeti meg az ingatlannyilvántartásból kivett lakóház fő rendeltetési jellegű, valamint a 200 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakásrendeltetésű, azon ingatlan vonatkozásában, amely a budapesti Duna-partok, a Budai Várnegyed, és az Andrássy út világörökségi helyszínen található”. L. Simon szerint a belvárosi társasházak jó része műemlék, és erre elsőként az államnak, másrészt az önkormányzatnak elővásárlási joga van; a politikus szerint tehát a módosító nem tartalmaz nagy változásokat. Arra a kérdésre, hogy ekkora mértékű anyagi juttatásra miért van szükség, L. Simon elmondta, a kormány régóta társadalmi szervezeteket, alapítványokat, egyházakat támogat, a közérdekű vagyonkezelő alapítványokat pedig ily módon segíti. 

A beszélgetés zárásaként szóba került L. Simon László bejegyzése, amit Dinnyés József halála után néhány nappal, márciusban tett közzé a politikus. Ebben felidézte, hogy a dalszerző egy évvel korábban segítségért fordult hozzá annak érdekében, hogy új lemezére 150 ezer forintot összeszedjen. L. Simon ekkor azt válaszolta neki, hogy a kulturális támogatási rendszerben már nincs ilyen összegű támogatás, szerinte egy nagyobb volumenű projektet kéne kidolgoznia, amiért akár több milliót is felvehetne. A bejegyzés után sokan azzal támadták L. Simont, hogy nem segített neki, szerinte azonban ezzel nem azt akarta jelezni, hogy irigy, mert nem ad a saját pénzéből, hanem éppen azt, hogy Dinnyés József milyen szerény ember volt egész életében. 

(Kiemelt kép: MTI | Máthé Zoltán)