L. Simon László feladata lesz a Nemzeti és a Természettudományi Múzeum összevonása

Múzeumi integrációért felelős miniszteri biztos lesz a fideszes L. Simon László. A kormány összevonná a Nemzeti Múzeummal a Természettudományi Múzeumot, amit eddig a szakma tiltakozása ellenére Debrecenbe akartak költöztetni.

2021. április 10., 19:17

Szerző:

Április 15-től kezdi meg egyévesre tervezett munkáját a múzeumi integrációt előkészítő miniszteri biztosként L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának fideszes alelnöke, akinek kinevezését az Mfor vette észre a Hivatalos Értesítőben.

A miniszteri biztos tevékenységét a miniszter a kultúráért felelős államtitkár (jelenleg: Fekete Péter) útján irányítja. L. Simon Lászlónak biztosként a helyettes államtitkárokkal megegyező díjazás és juttatás jár (ez bruttó 1,3 millió forintnál kezdődik), munkáját titkárság is segíti.

Az emberi erőforrások miniszterének kinevezési utasítása szerint L. Simon feladata lesz:

  • a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum összevonásának előkészítése
  • további muzeális intézmények, különösen az Iparművészeti Múzeum Nemzeti Múzeumba történő integrálásának vizsgálata
  • a régészeti és műtárgyvédelmi feladatellátás a Magyar Nemzeti Múzeum feladat- és hatáskörébe történő utalásának vizsgálata
  • a Magyar Nemzeti Múzeum megújuló szakmai tevékenységi köréhez igazodó intézményi keretek előkészítése
  • és javaslattétel a Magyar Természettudományi Múzeum és az Iparművészeti Múzeum gazdasági konszolidálására.

A kinevezésről az erőforrástárca is kiadott egy közleményt. Eszerint L. Simon László a múzeumi intézmények strukturális átalakításának és az új konstrukció kialakításának lehetőségeit fogja megvizsgálni, feladataik hatékony és a múzeumok szakmai színvonalát biztosító ellátása érdekében.

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Természettudományi Múzeum összevonásának terve nem tudni mennyiben érinti a kormány korábbi terveit, miszerint a Természettudományi Múzeumot Debrecenbe költöztetik. Ezt a lépést egyébként a múzeumi szakma hevesen ellenezte, lakossági tiltakozás is indult miatta, és a Fővárosi Önkormányzat is kérte, hogy ha már muszáj, akkor Debrecen helyett inkább költöztessék a múzeumot a Józsefvárosi Pályaudvar területére, ahol az elkészült, de még meg nem nyílt Sorsok Háza mellett húzhatnának fel a gyűjteménynek egy új épületet.

(Kiemelt kép: MTI | Balogh Zoltán)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.