Kunetz: Tessék továbbra is bátran felvenni a felajánlott oltást, akkor is, ha az a kínai

Kao Fu, a kínai járványügyi központ vezetője egy szombati konferencián beszélt arról, hogy a jelenleg használt kínai koronavírus-elleni vakcináknak nem túl magas a hatékonysága. Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő is megszólalt ezzel kapcsolatban.

2021. április 11., 18:02

Szerző:

Kao Fu, a kínai járványügyi központ vezetője egy szombati konferencián beszélt arról, hogy a jelenleg használt kínai koronavírus-elleni vakcináknak nem túl magas a hatékonysága.

Ezzel kapcsolatban dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő is megszólalt vasárnap: „Nagyon fontos azt megérteni, hogy annak ellenére, hogy a kínai vakcina hatékonysága a bejelentés szerint nem olyan erős, mint az egyéb nyugati vakcinák hatékonysága, mégis hasznos lehet” – írta Facebook-oldalán.
 
A szakértő azért is ösztönöz a kínai vakcina elfogadására, mert szerinte valószínűleg majd más vakcinákkal „rá lehet oltani”, vagy fokozni lehet a hatékonyságát egy harmadik oltással.
 
„Mindenki vegye fel bátran ezt az oltóanyagot is, de amíg nem tisztázódik a helyzet, addig még a második oltóanyag utáni két hét múlva se tekintse magát beoltottnak, továbbra is úgy védekezzen, mintha nem kapott volna oltást. Ezzel szinte biztosan megfelelő védelmet tud biztosítani a saját maga számára” – írta a szakértő.
 
Kunetz szerint az eset egyik fontos tanulsága, hogy az mindig rossz választás, amikor a politika próbál meg tudományosat játszani úgy, hogy átlép a szakértőkön. „Ennek sem most, sem máskor nem szabadna előfordulnia, hiszen a végén így járunk, ha a külügyminiszter kezében van a szakmai döntés” – írta, hozzátéve: „Harmadik fontos tanulság, hogy közel sincsen annyi beoltott ember itthon, amiről az állami média tudósít, hiszen a legjobb esetben is a kínai vakcinával oltottakat – amíg a helyzet nem tisztázódik – nem lehet ide számítani” – tette hozzá.
 
A szakértő szerint ennek ellenére el kell fogadni az oltásokat: „Tessék továbbra is bátran felvenni a felajánlott oltást, akkor is, ha az a kínai!” – zárta.
 
(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: Pozsonyi Roland )

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.