Itt a külügy válasza a rejtélyes kínai dobozokról: izolációs köpenyek vannak bennük, „amelyek természetesen használhatók az egészségügyben”

2020. április 29., 09:27

Szerző:

„Nem egészségügyi” – ez áll kínaiul több dobozon is abból a védőfelszereléses rakományból, amely még hétfőn érkezett Magyarországra Kínából, írtuk meg még kedden.

Koronavírus - Operatív törzs: hét repülőgéppel érkeznek védőfelszerelések
Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Árvai Károly/kormany.hu
Koronavírus - Operatív törzs: hét repülőgéppel érkeznek   A "nem egészségügyi" felirattal ellátott kínai rakomány április 27-én
Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Árvai Károly/kormany.hu

A dolog legalábbis magyarázatra szorul, hiszen érthetetlen, mi más célt szolgálna az a rengeteg kesztyű, védőruha, maszk és utóbbi gyártásához szükséges anyag, ami a kormányzati tudósítások szerint érkezett, ha nem épp az egészségügyi védelmet.

A 168 Óra az ellentmondás feloldásáért a külügyminisztériumhoz és az operatív törzshöz fordult, a külügy ma reggel reagált is kérdéseinkre. Mint írják, az ominózus dobozban (amelyből egyébként több is van, az MTI fotóin is egyértelműen látható - BLN) 

„olyan izolációs köpeny van, amely természetesen használható az egészségügyben, hiszen megvan az úgynevezett CE tanúsítványa, vagyis az európai szabványok szerint bevizsgált termék”.

Leszögezték, a köpeny megfelel a minőségi előírásoknak, így az Európai Unióban is használható.

Az ugyanakkor pont kimaradt a válaszból, miért van rajta akkor kínaiul ez a felirat.

Kedden egyébként Menczer Tamás külügyi államtitkár jelentette ki a parlament népjóléti bizottságának ülésén, hogy kizárólag európai tanúsítvánnyal rendelkező maszkokat vásárolnak, és nem is azért vásárolnak maszkokat, hogy azoknak a jelentős hányada rossz minőségű legyen.

Ettől még persze azt továbbra sem tudjuk, mi szükség volt a koronavirus.gov.hu oldalról leszedni a feliratot mutató képet, de erre az operatív törzstől várjuk a választ.