Külföldön tartják pénzüket a gazdag magyarok

Egy Kornai János-interjú miatti dühében írta meg az első, magyar nyelven megjelent könyvet a globális elitről a közgazdász-kutató, Pogátsa Zoltán, aki ezúttal nem tudományos művel állt elő, hanem ismeretterjesztő irodalomra törekedett. Legnagyobb meglepetése a munka során az volt, hogy a világ vezető oligarchái, nagyvállalkozói, multimilliárdosai között alaposabb vizsgálattal sem találni mesébe illően tiszta, előnyszerzésektől és stikliktől mentes sikertörténetet.

2022. augusztus 13., 14:00

Szerző:

A magyar gazdagok jelentős részénél a személyes és a cégvagyon jórészt offshore cégekben van – állítja Pogátsa Zoltán közgazdász-kutató, aki a globális elitről megjelent könyve kapcsán nyilatkozott a 168 Óra hetilapnak. A könyvben szerepel, hogy az offshore-ozás, mint világjelenség egyik legnagyobb vesztese Magyarország. Egész pontosan 242 milliárd dolláros veszteséggel a másodikok vagyunk az oroszok mögött.

Pogátsa emlékeztet arra, hogy ez kormányokon átívelően van így, ebből a szempontból nem volt különbség Gyurcsány vagy Orbán között. Mint ahogy kormányokon átívelő „SZDSZ-Fidesz gondolati koalícióról” beszél a kutató annak kapcsán is, hogy a kormányok alacsony adókkal és bérekkel szeretnének hatékonyan szerepelni a tőkevonzó nemzetközi versenyben. Ám Pogátsa szerint az adatok cáfolják a tézist: a magas adókkal dolgozó skandináv országokba több működő tőke megy, mint a közép-kelet-európaiakhoz.

A teljes interjút a 168 Óra augusztus 11-én megjelent számában olvashatja.

(Kiemelt kép: Pogátsa Zoltán közgazdász-kutató. Fotó: Dimény András)

10:21

A Vitézi Rend nevű szervezet Csongrád-Csanád, Békés megyei törzskapitányságának tagjai október 15-én emléktáblát avatnak Horthy Miklós tiszteletére Újszegeden, ahol Mihálffy Béla, a megye 2-es számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője is beszédet mond.

2022. október 2., 06:05

Mintegy 50 ezres közönség előtt tartották meg szombaton a 65 éves Ötöslottó Szuperkoncertet, amelyen a hazai zenei élet legismertebb előadói léptek színpadra a Puskás Aréna Szoborparkjában – tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. az eseményt követően közleményben az MTI-t.