Szigorítanák a törvényt, háromhavi tartozás után az adós elveszítheti taj-számát

2019. november 27., 09:41

Szerző:

A parlament előtt lévő, a társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvénytervezet szerint háromhavi tartozás után – ami jelenleg 22 500 forint – érvénytelenítenék az adós taj-számát – írja a Népszava.

Az új társadalmi biztosítási törvény a jövőben büntetné azokat a külföldi munkát vállalókat, akik itthon és abban az országban is igénybe veszik a társadalombiztosítási ellátásokat, ahol dolgoznak, illetve azokat is, akik nem fizetik rendesen az egészségügyi szolgáltatási járulékot. 

Ők a jövő nyártól nem juthatnak térítésmentesen közfinanszírozott egészségügyi ellátáshoz és támogatott gyógyszerhez.

A változás mintegy 100 ezer embert érinthet, most ugyanis ennyien fizetnek egyéni szolgáltatási szerződés keretében havi 7500 forintos járulékot.

A javaslatban a visszaélések visszaszorításával indokolták ezt a lépést. Most például azoknak a diákoknak kell ilyen egyéni járulékfizetői szerződést kötniük, akik befejezték az iskolát, de még nincs munkájuk, vagy a főállású feleségeknek, vagy azoknak, akik fizetés nélküli szabadságukat töltik. Azokra is vonatkozik a változás, akik két munkahely között vannak, és az utolsó munkában töltött napjuk óta több mint 45 nap telt el.

Fotó: 168 Óra archív

Hasonlóan járnának azok is, akik egyszerre két országban is fenntartják a társadalombiztosítási jogosultságukat. A szabályok szerint egy embernek csak egy országban lehet biztosítása. Így aki külföldön vállal munkát, abban az országban jogosult a társadalombiztosítási ellátásokra, ahol dolgozik. Itthon ki kell jelentkeznie, de ezt sokan nem teszik meg, hanem kiváltják az új lakhelyük szerinti biztosítást, Magyarországon pedig havonta fizetik egyéni szerződés keretében az egészségügyi szolgáltatási díjat. Ez eddig azért is volt lehetséges, mert nincs egységes európai informatika rendszer.

Ám a jövő júliustól hatályos társadalombiztosítási törvény ezt megszüntetné. A javaslat szerint, akiről bármikor bebizonyosodik, hogy több országban is fenntartotta a biztosítási jogviszonyát, annak a Magyarországon igénybe vett orvosi ellátás költségeit utólag meg kell térítenie, az adóhatóság adóként hajtaná be rajta.