Köztársasági elnöki előválasztás is lehet áprilisig

Magyar György szerint a miniszterelnök-jelölthöz hasonlóan erre a pozícióra is ki lehetne írni előválasztást.

2021. október 16., 10:42

Szerző:

Köztársasági elnök-jelölti előválasztást tervez a Civil Választási Bizottság – jelentette ki Magyar György, a szervezet elnöke a Klubrádióban pénteken. Elmondta: tisztában vannak azzal, hogy Magyarországon a köztársasági elnököt nem közvetlenül választják meg az állampolgárok, mégis fontosnak tartják, hogy javaslatot tegyenek egy, az ellenzéki oldalon elfogadható személyre.

A következő köztársasági elnök személyéről az áprilisi választások előtt kell döntenie a parlamentnek, amely meghatározza a pozíció sorsát az elkövetkező öt évre. Ha erről a jelenlegi összetételű parlament dönt, akkor Magyar György szerint nincs kétség afelől, hogy a fideszes többség meg fogja választani a Fidesz jelöltjét. Szerinte tehát nem tenne jót egy esetleges kormányváltásnál, ha jönnek az új törvények, és a köztársasági elnök nem írná alá azokat. Ezért az ügyvéd azt mondta: a civilek azt kezdeményezik, hogy a köztársasági elnök személyére „tegyünk mi javaslatot”.

„Ugyanígy, ahogy most az előválasztásnál, jöjjenek személyiségek, és akár online szavazzuk meg, kit tartanánk alkalmasnak arra, hogy a nemzet egységét megtestesítse” – fogalmazott Magyar György.

(Kiemelt képünk illusztráció. Áder János köztársasági elnök előadást tart Utak és vasutak a klímasemleges Magyarországért címmel a Magyar Út- és Vasútügyi Társaság online innovációs fórumán a Sándor-palotában 2021. április 19-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)