Egy év alatt 45 százalékot drágultak a gyümölcsök

2020. augusztus 14., 10:49

Szerző:

A friss hazai és a déligyümölcsök ára összesítve 44,9 százalékkal drágult tavaly júliushoz képest, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fogyasztói árakról szóló gyorstájékoztatójában.

Az előző év júliusához viszonyítva az élelmiszerek összességében 7,8 százalékkal drágultak. A gyümölcsök mellett a sertészsiradék (16,4 százalék), illetve a párizsi felvágott és kolbász (16,1 százalék) volt a legdrágulóbb termék. A KSH kiemeli, a friss zöldség, a burgonya és a száraztészta ára csökkent.

A friss zöldség 5,9 százalékkal, a burgonya 3,4 százalékkal, a száraztészta ára pedig 0,8 százalékkal éves összevetésben. A gyümölcs-, zöldséglé, a tartósított hústalan ételek, a dió, mák, mogyoró, az édesipari lisztesáru és a bolti kávé ára nem nőtt jelentősen, míg a margarin és a bor átlagára stagnált.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,3 százalékkal drágultak, ezen belül a dohányáruk 9,7 százalékkal.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.