Megváltozott a külföldi fegyveres erők támogatásáról szóló rendelet

Szerdától megváltozott a  „befogadó nemzeti támogatás”-ról  szóló jogszabály, amely értelmében Magyarország különféle objektumot, szolgáltatást humán- és anyagi erőforrást nyújt az átmenetileg Magyarországon tartózkodó külföldi (NATO-szövetséges) csapatoknak.

2022. november 16., 11:05

Szerző:

A Magyar Közlönyben megjelent az új rendelet a befogadó nemzeti támogatás részletes feladatairól – szúrta ki a 24.hu. A rendelet pontosítja, hogy a befogadó nemzeti támogatást miként kell igényelni, a külföldi fegyveres erőt küldő állam és Magyarország között előzőleg milyen megállapodásoknak, dokumentumoknak kell megszületniük (műveleti, logisztikai, pénzügyi, jogi, pénzügyi keretek). Ha az igényekről megszületik a megállapodás, kielégítésük milyen feladatokat jelent.

A kormány a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény és az Alaptörvény alapján hozta a rendeletet, amelynek hatálya kiterjed nemcsak a minisztériumokra, hanem a védelmi igazgatás területi/helyi szerveire, a honvédelmi miniszter alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a rendvédelmi szervekre, a nemzetbiztonsági szolgálatokra, az Országgyűlési Őrségre, a gazdasági és anyagi szolgáltatásra kötelezettekre is.

A befogadó nemzeti támogatással kapcsolatban tervet, jegyzéket kell kidolgozni,

biztosítani kell a polgári munkaerőt, az anyagi javakat, az ingatlan és ingó dolgokat, valamint a gazdasági és anyagi szolgáltatást.

A rendelet szerint már a támogatást igénylő levél átvétele előtt, a várható befogadó nemzeti támogatásra vonatkozó igény teljesítésére való felkészülés során a nemzetgazdaság védelmi felkészítéséhez és mozgósításához szükséges feladat végrehajtásával kapcsolatos jogszabály rendelkezését is megfelelően alkalmazni kell. A befogadó nemzeti támogatásról az állam szerződést köt, a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló törvény szerinti feltétel fennállása esetén azt gazdasági, anyagi szolgáltatás igénybevételével biztosítja.

A befogadó nemzeti támogatást képező erőforrást és szolgáltatást Magyarország jogrendje, nemzeti érdeke, valamint nemzetgazdasága lehetőségének figyelembevételével kell rendelkezésre bocsátani. A befogadó nemzeti támogatást alapszabály szerint költségtérítés ellenében kell biztosítani. A rendelet további részei az irányítás, tervezés, végrehajtás rendjét taglalják.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet szerdától hatályba lépett, hatályát vesztette a 12 éve hozott kormánydöntés.

(Kiemelt képünk illusztráció: A holland hadsereg harcjárműve a hajmáskéri vasútállomáson. MTI Fotó: Krizsán Csaba)

 

07:02

A nap első felében javulnak a látási viszonyok, megszűnik a köd, a rétegfelhőzet az északkeleti megyékben zsugorodik, ugyanakkor délnyugat felől mediterrán ciklon egyre vastagabb magasszintű felhőzete húzódik fölénk – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.