Közétkeztetés az egészségért
A szeptember elsejétől bevezetett közétkeztetési reformról rendezett konferenciát Közétkeztetés – központban az egészség címmel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A rendezvényre több mint négyszáz szakember jelentkezett.
Martos Éva professzor, az OGYÉI főigazgató-helyettese azt mondta a 168 Órának: a reform jótékony hatásai már rövid távon megmutatkoznak.
– A sófogyasztás mérséklésével szinte azonnal csökken a vérnyomás. Immár bizonyított: a táplálkozás és az egészség között egyértelmű az összefüggés. A só, cukor vagy zsír túlzott fogyasztása főként szív- és érrendszeri vagy daganatos megbetegedésekhez, illetve cukorbetegséghez vezethet. Utóbbi előzménye gyakran az elhízás, ami megfelelő táplálkozással nyilvánvalóan megelőzhető.
A közétkeztetési reformot segíti egy sor, korábban meghozott intézkedés, például a „chipsadó” vagy a transzzsírsavak csökkentését előíró rendelet.
– De fontos az is, hogy a gyereket az új étrend elsajátításában támogassa a környezete – folytatja Martos. – Ha mondjuk a jól megcukrozott tea helyett vizet iszik az óvodában vagy az iskolában, akkor előbb-utóbb otthon is ezt fogja kérni. Ráadásul ezzel a szülei életmódváltását is elősegíti.