Köves Slomó: „Nem hittük volna, hogy újra látnunk kell ezt a megalázást, hogy emberek százait gyilkolják halomra”

Magyarországi zsidó szervezetek közösen emlékeztek meg az Izrael elleni terrortámadások áldozatairól. 

2023. október 11., 07:11

Szerző:

A borús idő ellenére több százan gyűltek össze kedd este a Lánchíd budai hídfőjénél lévő Jeruzsálem parkban. Annak ellenére, hogy a magyarországi zsidó szervezetek viszonya konfliktusokkal terhelt, most félretették a nézeteltéréseiket, és összefogtak: közös imára hívták mindazokat, akik kiállnak a terroristák által megtámadott Izrael mellett – számol be az eseményről az Index.  

A Jeruzsálem parkban fiatalok, idősebbek és gyerekek is feltűntek, kezükben izraeli zászlókkal. Jelen volt többek között Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár, valamint a magyar kormány képviseletében Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár is. Az eseményt Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) titkára vezette, aki aszínpadra lépve elmondta: a cél az volt, hogy gyertyát gyújtsanak a brutális terrortámadás sok száz áldozatának emlékére, és együtt álljanak ki és imádkozzanak Izraelért.

Grósz Andor, a MAZSIHISZ elnöke következett, aki azt mondta:

„Szorongással és megdöbbenéssel értesültünk az Izraelben indított, józan ésszel felfoghatatlan barbár támadásról, amely a zsidó állam XXI. századi történetének legsúlyosabb háborúját provokálta.”

Beszédét Mózes első könyvéből származó idézettel zárta.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) egyik alapítója, vezetője a színpadra állva magyarul és héberül szólt az összegyűlteknek:

„Nem hittük volna, hogy újra látnunk kell ezt a megalázást, hogy emberek százait gyilkolják halomra.”

Köves Slomó a rendezvény végén az Index azon kérdésére, hogy mi a jelentősége a zsidó szervezetek összefogásának, azt válaszolta:

„Van egy olyan régi magyar–zsidó vicc, hogy ha valahol két zsidó van, ott legalább három vélemény. Ez nemcsak a magyarokra, hanem a zsidókra is igaz. És néha nagyon akaratosan és eltökélten tudunk egymással veszekedni és harcolni. Magyarországon és Izraelben egyaránt. De vannak olyan pillanatok, amikor föl kell ismerni: vannak olyan alapdolgok, amelyek összekötnek bennünket, és tulajdonképpen a legfontosabb dolgokban mégiscsak együtt vagyunk és összefogunk. Amit az utóbbi napokban láttunk Izraelben, az egész zsidó nép számára megrendítő.” Azt is hozzátette, hogy olyat láttunk, amit 80 éve nem: civil emberek százai halálra gyilkolva, házukból kora reggel elhurcolva, mindegy, hogy gyerekekről, asszonyokról vagy idősekről van szó. Úgy véli:

emlékezni kell arra, hogy milyen csodák árán jöhetett létre Izrael állam.

„A viták dacára emlékeznünk kell arra, hogy testvérek vagyunk. És nemcsak a zsidó nép tagjai testvérek, hanem minden olyan tisztességes ember, aki hiszi azt, hogy a feladatunk egymás elfogadása és a béke megteremtése egy jobb világ érdekében, és nem az ártatlan emberek gyilkolása, kínzása” – fogalmazott.

Az esemény közös imával, valamint az izraeli és a magyar himnusz eléneklésével zárult. 

Az eseménye részt vevő szervezetek:

EMIH – Magyar Zsidó Szövetség, MAZSIHISZ – Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
MAOIH – Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, JCC Budapest – Bálint Ház
MAZSÖK – Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány
Az Élet Menete Alapítvány
NÜB – Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete
Keren Hayesod – UIA
B’nai B’rith International
Csányi5
Hanoar Hatzioni Hungary
Hasomer Hacair Magyarország
MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ / Hebrew and Israeli Cultural Center,
BBYO – A zsidó tinédzserek közössége,
TEV – Tett és Védelem Alapítvány,
CEDEK – EMIH Izraelita Szeretetszolgálat Cteen Hungary,
MUSZOE – Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete

(Kiemelt képünk: Köves Slomó, az eseményt szervező Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) - Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija beszédet mond a Hamász palesztin iszlamista szervezet által október 7-én hajnalban megtámadott Izraelért tartott közös imán a budapesti Jeruzsálem parkban, a Lánchíd budai hídfőjénél 2023. október 10-én. MTI/Máthé Zoltán)