Kovács Zoltán szerint a Fidesz dönti el, hogy ki versenyképes vitapartner, és hogy a média miért nem kérdezheti Orbánt

2019. július 30., 11:04

Szerző:

Akik követték a Fidesz által felvonulási terepként használt bálványosu szabadegyetem eseményeit, érzékelhették, hogy a pódiumbeszélgetéseken alig akadt kormánykritikus hang, noha Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár az egyiken éppen azt hangoztatta, hogy szükségesnek tartja a vitát. A Népszava erről is megkérdezte a politikust, aki úgy válaszolt:  

– Vitát folytatni olyan emberekkel és felfogásokkal lehet, amelyek versenyképesek. Érdekesnek látom azt a felfogást, miszerint nekünk szégyenkeznünk kellene három egymást követő kétharmados győzelem és egy magabiztos politikai credo birtokában.”

– mondta az államtitkár. Esett szó arról is, hogy Orbán Viktor hosszú évek óta nem ad interjút kormánykritikus médiumoknak. 

– Az értelmes párbeszédnek vannak feltételei. Ilyen például, hogy a magát kormánykritikusnak tartó sajtó tudjon olyan kérdést feltenni, amelyből nem süt eleve az elfogultság. Nyolc-kilenc év tapasztalata alapján mondhatom, hogy ez nem csak idehaza, de nemzetközi szinten sincs másként.

– mondta Kovács Zoltán az ezt firtató kérdésre.

Kovács Zoltán
Fotó: MTI/Marjai János

Sajnos az interjú nem tér ki rá, de a Fidesznek – és bármely pártnak – jól felfogott politikai érdeke, hogy ne engedjen teret a „versenyképes” ellenzéki felfogásoknak, ezért minimalizálja ennek lehetőségét, valamint érdekei szerint megválogatja vitapartnereit.

Hasonlóan problematikus az a vélekedés, hogy a Fidesz eldönti, hogy egy újságíró elfogult-e vagy sem egy interjú kapcsán. Az újságírónak ugyanis egy interjúhelyzetben szakmai kötelessége ütköztetni a kormányzati álláspontot más vélekedésekkel, ellenőrizni a politikus félkészültségét. Ezt elfogultságnak nevezni csúsztatás, a válaszadás elkerülése.

 

Tegnap 21:17

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

Tegnap 18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Tegnap 16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.