Kovács Zoltán elmagyarázza a Gruevszki-ügyet

2018. november 16., 13:38

Szerző:

Kovács Zoltán kormányszóvivő a kormány About Hungary nevű angol nyelvű honlapján kérdezz-felelek formában magyarázza el, miért kap különleges bánásmódot Magyarországon a börtönbüntetése elől megszökött macedón volt miniszterelnök, Nikola Gruevszki.

A szóvivő megismétli Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentését, miszerint a macedón politikus Magyarország egyik külképviseletén tett szándéknyilatkozatot arra, hogy menedékkérelmet kíván benyújtani. Kovács a kérelmet azzal magyarázza, hogy Gruevszki szerint nem volt fair a macedón bírósági eljárás és fenyegették az életét.

Orbán Viktor és Nikola Gruevszki 2017. szeptember 28-án Ohridban
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Azt, hogy a szökött volt miniszterelnök Budapesten várhatja ki a menedékjogi eljárás végét, és nem valamelyik tranzitzóna konténerében, Kovács a kormányzat által már hangoztatott indokkal magyarázza, miszerint

Gruevszki több mint tíz évig volt miniszterelnök, és ez egy különleges helyzet, amely különleges elbírálást érdemel.

Biztonsági okokból a magyar hatóságok – itt közbeszúrja, hogy nem a magyar kormány – engedélyezték, hogy Gruevszki Budapesten nyújtsa be menedékjogi kérvényét, és ott is bírálják azt el. 

Kovács arra az állításra is reagál, hogy Magyarország Macedóniát biztonságos országnak nyilvánította, és hogy a volt minisztere beengedésével és kérelmének elbírálásával Magyarország felülírja a macedón igazságszolgáltatási rendszert. A szóvivő szerint azonban nem avatkoznak be a macedón jogrendszerbe, mivel Magyarország egy benyújtott kérvényt bírál el. Hozzáteszi, hogy Gruevszki menedékkérvénye jogi kérdés (ami nyilvánvalóan ne igaz, hiszen a belügyminiszter intézkedése nélkül nem léphetett volna Magyarország területére), amelyről a magyar és nemzetközi jogszabályoknak megfelelően fognak dönteni.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország kiadja-e Gruevszkit, ha Macedónia ezt kérvényezi, Kovács azt válaszolja, hogy ez egy jogi kérdés, Magyarország pedig még nem kapott hivatalos kérést a kiadatásra.

Ha ez megtörténik, az ország követi a megfelelő jogi eljárásokat. Azt is megjegyzi, hogy eddig egyetlen EU- vagy NATO-tagország sem jelzett hivatalosan semmit Magyarországnak Gruevszki ügyében.

Kovács azt állítja, hogy Orbán Viktor nem találkozott azóta Gruevszkivel, hogy a volt macedón kormányfő Magyarországra érkezett és benyújtotta menedékjogi kérvényét.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.