Kovács László for president?

Nem kizárt, hogy Kovács László lesz az MSZP kormányfőjelöltje. Legalábbis egyre többen tartják megfontolandónak ezt az ötletet a szocialista pártban. Kovács mellett szól, hogy több szavazót vissza tudna csalogatni a párthoz, ellene, hogy nem új arc. Az már szinte biztos, hogy a szegfűs politikusnak haza kell jönnie Brüsszelből.

2009. október 16., 17:13

Szerző:

Egyre biztosabb, hogy Kovács László uniós biztos nem újrázhat Brüsszelben. Erre nemcsak az utal, hogy szocialista források szerint a posztot vagy Andor László vagy Veres János nyerheti el, hanem maga a rangsor is, amelyet az MSZP felállított. Ezen Kovács László csak a negyedik helyezett, Veres János, Herczog Edit, és Andor László után, és csupán Vadai Ágnest előzi meg. Így tehát valószínű, hogy Kovács hazatér. A Népszavának adott interjújában azt mondta, az MSZP színeiben szeretne bekapcsolódni a kampányba.

- A szerep, a tisztség meghatározása nem az én dolgom, hanem a párté. De olyan feladatot szeretnék kapni, amely lehetőséget ad arra, hogy érdemben befolyást tudjak gyakorolni az MSZP teljesítményére, elő tudjam segíteni a jelenlegi közvélemény-kutatási adatoknál sokkal jobb választási eredményt. A jövő héten kiderül, kit jelöl Bajnai Gordon Magyarország következő uniós biztosának. A párt vezetésével közösen kell megtalálnunk azt a szerepet, amelyben a legtöbbet tehetem a pártért és az országért – nyilatkozta.

Amely akár a miniszterelnök-jelölti pozíció is lehet, sajtóhírek szerint. A Világgazdaság Online kérdésére, miszerint Kovács vállalná-e a felkérést, azt felelte:
- Nagyon komolyan fontolóra venném.

Kovács László az MSZP egyik alapítója, tizennégy esztendőn át elnökségi tagja, hat éven keresztül (1998-tól 2004-ig) pedig elnöke volt. A 168ora.hu szocialista körökből úgy értesült, az ötletet a párton belül megfontolandónak tartják.
- Kovács képes lenne olyan szavazókat mozgosítani, akik már elfordultak tőlünk – mondja az MSZP egyik elnökségi tagja.

Ugyanakkor újfent azt a benyomást keltheti, az MSZP-ben megállt az idő, nincsenek új arcok. Persze, ha vannak is, ők sem szeretnék egy szinte bizonyosan vesztes küzdelemben, ádáz kampányban amortizálni a nevüket. Kovácsnak pedig ilyen szempontból nincsen vesztenivalója.