Három megye is fertőzöttebb Pest megyénél lakosságarányosan, ott mégis lazítanak a kijárási korlátozásokon

2020. május 1., 15:35

Szerző:

Míg vidéken elkezdi lazítani május 4-től a koronavírus miatt hozott korlátozó intézkedéseket a kormány, addig Budapesten és környékén marad a szigor – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán. Ezt azzal indokolják: a fővárosban és Pest megyében található az aktív fertőzöttek 70 százaléka.

De vajon mi a helyzet akkor, ha a lakosság számához viszonyítva vizsgáljuk meg a fertőzések számát egy-egy megyében? 

Az Azonnali megnézte a számokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019-es adatai, illetve a koronavirus.gov.hu-n 2020. május 1-jén található információk alapján.

Ezek alapján a Pest megyében fennmaradt szigorú intézkedések annak fényében érdekesek, hogy míg ott a pénteki adatok szerint tízezer lakosra átlagosan 2,97 fő fertőzött jut, addig ezt az arányt több más megye statisztikája meghaladta, amely helyeken viszont szabad lazítani. 

Például Fejér megyében tízezer lakosra 7,08 fertőzött jut, Zalában 4,02, Komárom-Esztergomban 3,68.

Jelenleg több megyében a 0,5-öt sem éri el a fertőzöttek száma tízezer lakoshoz viszonyítva. Ezen szempont alapján Hajdú-Bihar áll a legjobban (0,44), amit Bács-Kiskun (0,46), majd Békés (0,48) követ.

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.