Jakab Ferenc virológus a 168 Órának: Akik tavasszal megijedtek a koronavírustól, most azt mondják, minek itt maszkot hordani?!

2020. július 15., 06:00

Szerző: Árpási Bence

Ha nem fogjuk meg a fertőzési gócpontokat, akkor a járvány ki tud robbanni ezekről a helyekről

– mondta el a 168 Órának a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője. Jakab Ferenc ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy korábban – egy mezőkövesdi iskolában és egy sátoraljaújhelyi táborban – ismét csoportos fertőzésekről érkeztek hírek.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának professzora szerint a járvány terjedése két úton lehetséges. Az egyik, a nagy méretű közösségi terjedés, amikor több helyen, lokálisan elindulnak az esetek, illetve gócpontos forma. Utóbbiak felbukkanása várható a továbbiakban, bárhol és bármikor. Ez azt jelenti, hogy valahol random módon megjelenik egy fertőzött, aki nem tudja magáról, hogy fertőzött és ott alakít ki egy kisebb lokális gócpontot. Ezek most a legkritikusabb pontok.

„Ha ezeket nem fogjuk meg, akkor ki tudnak majd teljesedni. Kulcsfontosságú, hogy ezeket fel tudjuk deríteni, a fertőzötteket minél nagyobb számban kimutatni, a kontaktkutatást elvégezni, és ott csírájában – mint egy tűzoltás – elfojtani.”

„A szénakazal az most parázslik, bármikor fellobbanhat, de a parazsat kell nagyon gyorsan eloltani, hogy ne legyen belőle tűz.”

– fogalmazott.

Ugyanakkor ami most zajlik, ez nem hívható semmiképpen sem második hullámnak – hangsúlyozta.

Jakab Ferenc védőruhában a pécsi laboratóriumban
Fotó: Pécsi Tudoményegyetem

Jakab Ferenc a maszkhordási fegyelem lazulásáról azt mondta, ő maga is azt tapasztalja, hogy egyre többen mellőzik a használatát.

Megjegyezte, tavasszal az időben meghozott kormányzati intézkedések és a lakosság fegyelmezettsége miatt nem terjedt el nagyobb méretekben a járvány Magyarországon. Szerinte akkor nagyon sokan megijedtek, mivel lehetett látni a híradásokat Kínából és Olaszországból, milyen következményekkel jár a vírus terjedése. Emiatt komolyan vették az intézkedéseket. „Most azok az emberek, akik tavasszal megijedtek azt mondják, ugyan már, nem is volt ebből semmi, ez egy hiszti, egy túlfújt lufi volt. Nem arra a következtetésre jutnak, hogy ’hú emberek, de jók vagyunk, mert a szakembereink jó döntéseket hoztak, mi pedig betartottuk és odafigyeltünk ezekre. Emiatt megúsztuk és hajrá csak így tovább’. Hanem pont az ellenkezője történik.

Most éljük a ’minek itt maszkot hordani?!’ időszakot.”

– fogalmazott.

Koronavírus - Kötelező a maszk használata a fővárosi töme
Fotó: Balogh Zoltán

Jakab Ferenc szerint megtörténtek a lazítások, az emberek zöme úgy gondolkodik, hogy ez csak egy pánik volt, és emiatt kezelik sokkal lazábban a védekezést.

A professzor ezt egy nagyon veszélyes dolognak tartja, mivel pillanatok alatt kitörhet ismét egy nagyobb járvány.

Jelezte, a szakemberek is csak azokból a számokból tudnak dolgozni, amelyet a környező országokban látnak. Horvátországban, Albániában, vagy éppen Szerbiában is az a tendencia figyelhető meg, miszerint a lazítások után kezdtek drasztikusan emelkedni a számok. „Hogy ez nálunk is lesz-e azt nem lehet megjósolni.” – mondta el.

Ugyanakkor várható az esetszámok emelkedése itthon is, hasonlóan a szomszédos országokhoz.

Az eddigi vizsgáltok azt mutatják, hogy a Remdesivir gyógyszer csökkenti a vírusfertőzést. Ugyanakkor Jakab Ferenc hangsúlyozta, számtalan hatóanyag mutatott már pozitív eredményt a laboratóriumi kísérletekben, de ezek közük nem mindegyik váltotta be a reményeket a klinikai vizsgálatokban. Sokszor ellentmondó eredményeket kaptak a különböző vizsgálatok során, ezért nagyon fontos, hogyan terveznek meg egy klinikai vizsgálatot

Koronavírus - A remdesivir forgalomba hozatala Egy remdesivir antivirális hatóanyaggal teli ampulla
Fotó: SASCHA STEINBACH

Jelezte, a Pécsi Tudományegyetemen is több teszt és kísérlet zajlik. Ennek egyik ígéretes eredménye az az eredmény, amely csütörtökön látott napvilágot. Ugyanis allergia elleni orrsprayben megtalálható – hatóanyagot azonosítottak, amely a későbbiekben a koronavírus-fertőzés kezelésében lehetséges gyógyszerként alkalmazható. A kutatók hangsúlyozzák, a hatóanyag nem alkalmas a fertőzés megelőzésére, hanem a már kialakult fertőzés, megbetegedés kezelésére ígéretes. Éppen emiatt a professzor arra kér mindenkit,

„senki se rohanjon a patikába, és ne vásárolja fel az orrspray-t az allergiás betegek elől, ugyanis az nem véd meg a fertőzéstől.”

Ráadásul még a klinikai tesztelek is egyértelműen igazolni kell a gyógyszer hatékonyságát az emberi szervezetben.

„Napvilágra fognak még bukkanni új hatóanyagok és azt gondolom, jelen pillanatban egyenlőre még a hatóanyagok – vagyis az új gyógyszerek – nagyobb lehetőséget biztosítanak a fertőzés leküzdésére, mint a vakcina. Vagyis

előbb lesz olyan gyógyszerünk, amivel csökkenteni tudjuk a vírusfertőzésnek lefolyását és lehetséges annak enyhítése, mint az, hogy megvédjük magunkat egy vakcinával.”

– zárta a beszélgetést a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője, Jakab Ferenc.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.