Így juthatunk hozzá a negyedik oltáshoz

Így már szputnyikkal oltottak is könnyebben utazhatnak majd.

2022. január 20., 07:10

Szerző:

Negyedik oltásként gyakorlatilag bármely oltásra bármely vakcina beadható – derül ki abból a szakmai ajánlásból, amelyet szerdán juttatott el a Nemzeti Népegészségügyi Központ a háziorvosokhoz és az oltópontokra.

Az NNK javaslata szerint szerint azok a 18 éven felüliek kérhetik a negyedik vakcinát, akiknél már legalább négy hónap eltelt az előző oltásuk óta. Az ajánlásban már nincs szó arról, amit korábban Gulyás Gergely mondott a Kormányinfón, vagyis hogy a betegeknek konzultálnia kell majd az orvosával az oltás előtt, csupán annyit mond ezzel kapcsolatban, hogy az oldhatóság megítélése érdekében az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal, háziorvossal – írja a Népszava.

Az oltóanyagot mindig az oltóorvos fogja kiválasztani, aki ismeri a páciensét, olvasható az ajánlásban, általános ellenjavallatot egyik kombináció esetében sem fogalmaz meg. Az mRNS vakcinákra ismétlő oltásként is használható az mRNS oltások bármelyike.

A fertőzésen átesetteknél a betegségből történő felgyógyulás után beadható második oltás. A védőoltás beadása előtt nincs szükség sem gyorstesztre, sem PCR vizsgálat elvégzésére. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Bálint Ildikó Tünde bőrgyógyász rezidens beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. július 1-jén. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.