Koronavírus: újabb álhírgyártót kapcsoltak le a rendőrök

2020. március 13., 07:00

Szerző:

Közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki egy újabb, a későbbiekben szabadlábon védekező férfit a rendőrök - olvasható a police.hu-n

A 32 éves Z. Ákos a koronavírussal kapcsolatban tett közzé valótlan állításokat az interneten, amikre jellemző volt a kattintásvadász címadás a hirdetési bevétel reményében. A rendőrök azonosították, majd március 11-én elfogták a férfit, házkutatást tartottak nála, és informatikai eszközöket foglaltak le.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya az új koronavírus magyarországi megjelenését követően folyamatosan monitorozza az interneten a fertőzéssel kapcsolatos tartalmakat. Ennek a figyelemnek köszönhetően – egyebek mellett – már négy nyomozást folytat közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt. A nyomozások olyan internetes oldalakon megjelentetett cikkekre, azok íróira és terjesztőire irányulnak, melyek az új koronavírussal kapcsolatban a köznyugalom megzavarására alkalmas módon valótlan állításokat tartalmaznak.

Ilyen volt az a cikk, amely azt híresztelte, hogy Magyarországon 2020. januárban többen megfertőződtek az új koronavírussal. Ennek a közlésnek a nyomán fogták el a nyomozók 2020. február 7-én a 30 éves Sz. Viktort és a 44 éves N. Erikát, akiket gyanúsítottként hallgattak ki.

16:38

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.