Kormánybiztos: Kifejezetten alacsonyak a tanári fizetések

Révész Máriusz szerint óriási egyenlőtlenségek alakultak ki a diákok között, a rendszerváltás legnagyobb tévedésének nevezte az iskolarendszer átalakítását.

2021. május 24., 19:25

Szerző:

„Ilyen kaotikus iskolarendszer nincs Európában, mint amilyen Magyarországon van”

– vélekedett a Partizánnak adott interjújában az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. Révész Máriusz a rendszerváltás legnagyobb tévedésének nevezte az iskolák szerkezeti átalakítását. Szerinte a legjobb tanulók 6 és 8 osztályos gimnáziumba emelésével és a szabad iskolaválasztással óriási egyenlőtlenségek alakultak ki a diákok között – idézi a kormánybiztos szavait az ATV.

A fideszes politikus szerint a magyar oktatási rendszer nem tudja ösztönözni a társadalmi mobilitást. Az oktatáspolitikai kabinet korábbi tagja szerint itthon a hátrányos helyzetű tanulók tízszer kevesebb eséllyel tudnak jó eredményt elérni, mint azok, akik jobb módú családokból származnak. Úgy látja: az oktatás színvonalát a pedagógusok bérének emelésével lehet növelni. Révész Máriusz szerint ugyanis a tanári fizetések „kifejezetten alacsonyak” Magyarországon. „Teljesen biztos vagyok benne, hogy ezt néhány éven belül rendezni kell” – fogalmazott.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnök nem érti „ezt a kettős beszédet a kormány részéről”. A szakszervezet szerint a pedagógusok bérét még mindig a 2014-ben befagyasztott alapból, a 101 500 Ft-os minimálbér összegéből számolják. Most egy pályakezdő pedagógus körülbelül bruttó 230 ezer forintra számíthat. 2019 tavaszán egy egyszeri 30 százalékos béremelést is bejelentett a szaktárca. Totyik az ATV-nek azt mondta: ebből egy tíz százalékos bérpótlékot kaptak, ami „csak arra volt elég, hogy a süllyedő hajón a léknek a nagyságát csökkentsék valamennyire”.

A korábbi oktatási miniszter, Hiller István arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövő évi költségvetésben sem szerepel a tanárok béremelése. Az MSZP-s országgyűlési képviselő az ATV-nek elmondta: 10 évvel ezelőtt helyezték át a Klikkhez az iskolákat. Szerinte ha ez jó ötlet lett volna, már emelkednie kellett volna a színvonalnak. „Ennek ellenére ott sem tartanak, mint amikor átvették a kormányzást” – fogalmazott.

Révész Máriusz az interjúban azt is mondta: Orbán Viktor azért nem vitatkozott az ellenzéki vezetőkkel az elmúlt időszakban, mert ez nem volt érdeke a Fidesznek. Szerinte értelmes vitára ma Magyarországon semmi lehetőség nincs.

(Kiemelt kép: MTI | Vasvári Tamás)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.