Több mint ötmilliárd forintos vagyoni hátrányt okoztak a csalók

2020. szeptember 3., 14:56

Szerző:

Egy nagy forgalmú webáruházat üzemeltető cégnél beszerzést és értékesítést koordináló képviselőként dolgozó férfi költségvetési csalás elkövetésére specializálódott szervezett bűnelkövetői csoportokkal állapodott meg - tájékoztat az MTI. Ezek belföldi és külföldi cégekből álló, többszintű láncolatokat működtettek, és a bűnös kapcsolatért cserébe vesztegetési pénzt fizettek a férfinak.

A cégláncolatok az Európai Unióból szereztek be árut, elsődlegesen műszaki cikkeket, amelyeket aztán belföldön értékesítettek, de az általános forgalmi adót fizetését jogellenes manőverekkel elkerülték. A cégláncolatokban részt vevő társaságok az adóbevallási kötelezettségüknek nem tettek eleget vagy valótlan adatokkal nyújtották be bevallásaikat. A cégeket strómanok, többségében külhoni magyarok nevére jegyeztették be, akik végrehajtható vagyonnal nem rendelkeztek, a cégalapítással vagy átruházással kapcsolatos iratokat kizárólag pénzért írták alá - írta.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2017 novemberében "megszakította a szervezett bűnelkövetést". A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt 42 ember ellen emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken, és közülük több mint húsz vádlottra fegyházbüntetés kiszabását indítványozta - olvasható a főügyész közleményében.

Ibolya Tibor azt is írta, az általa meg nem nevezett webáruházat működtető cég vezetői nem tudtak arról, hogy egyes beszállítói valótlan tartalmú számlákat állítanak ki és az áfát a cégláncolatokhoz tartozó egyik cég sem fizeti meg. 

A Mall.hu 2017 novemberében az MTI-vel azt közölte, hogy telephelyét - egy munkavállalójuk tevékenysége miatt - a NAV és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai ellenőrzik, és az ellenőrzés idejére zárolták a webáruház magyarországi raktárát.