Kitört a botrány a pártközpontban, üvöltöttek a túl kíváncsi fideszesekkel az Orbán vejére nézve kínos jelentés miatt

2018. február 12., 23:48

Szerző:

Személyesen Vigh László, a zalaegerszegi választókörzet fideszes országgyűlési képviselője üvöltötte le Balaicz Zoltán polgármester és Tóth László városi fideszes frakcióvezető fejét, amiért a képviselőtestület a múlt héten megszavazta azt az indítványt, amelyben Zalaegerszeg elkérte volna az Orbán-kormánytól az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a jelentését az Elios Innovatív Zrt. gyanút keltő közvilágítási pályázatairól – írja forrásaira hivatkozva a Népszava. Bár a képviselő-testületben 10-2 arányban a fideszes politikusoké a többség, hat kormánypárti képviselő az ellenzékkel szavazott, így az indítványra február 7-én, múlt hét szerdán 8-6 arányban rábólintottak, Ezt annak ellenére tették, hogy az OLAF jelentése nyilvánvalóan rendkívül kínos Orbán Viktor vejére, Tiborcz Istvánra nézve, aki 2009 és 2015 között az Elios tulajdonosa vagy igazgatótanácsi tagja volt.  

Lázár János, Vígh László, Balaicz Zoltán és Orbán Viktor
Fotó: Vígh Zoltán Facebook-oldala

Vígh László közbelépése nyomán az indítványt villámgyorsan visszavonták, a képviselő-testület már másnap, február 8-án reggel 8-kor összeült egy rendkívüli közgyűlésre ezért. Az egy nappal korábbi malőrt azzal indokolták, hogy a hat fideszes önkormányzatai képviselő rossz gombot nyomott meg. Ezen a rendkívüli közgyűlésen derült ki az is, hogy az OLAF tavaly levelet küldött a zalaegerszegi önkormányzatnak, azt firtatva, hogyan zajlott az városi pályázat, amelynek a győzteseként az Elios egymilliárd forintért korszerűsíthette a város közvilágítását. A levelet az ellenzéki képviselők elkérték a város válaszával együtt, de még nem kapták meg. Szerintük egyébként a rendkívüli ülést jogellenesen hívták össze. Emiatt törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeztek hétfőn. 

A zalaegerszegi pályázatot 85 százalékban az Európai Unió, 15 százalékban a magyar állam által finanszírozta, a munkálatok pedig 2015-ben fejeződtek be, abban az évben, amikor Tiborcz kiszállt a cégből, az OLAF pedig elindította a vizsgálatot. Bár az ennek nyomán írt jelentést az Orbán-kormány 2017 decemberében megkapta, mostanáig nem hozták nyilvánosságra. A dokumentumot megszerző 24.hu cikksorozatából lehet tudni, hogy az OLAF szerint költségvetési csalás mellett a szervezett bűnözés fogalmát is kimerítheti, ami történt.

Arról, hogy az Eliosban maffiamódszereket idéző szervezett csalási mechanizmust építettek ki, ebben, a szekszárdi pályázatról ebben, a szolnokiról pedig ebben a cikkünkben írtunk részletesen a 24.hu cikke alapján.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.