Kiemelt orosz kitüntetést kapott Orbán Viktor Putyin támogatójától

Kirill pátriárka Orbán Viktort a „Dicsőség és becsület” rend I. fokozatával tüntette ki. A pátriárka szerint a miniszterelnöknek köszönhetően Magyarország töretlenül fejlődik és örömmel tapasztalja, hogy Orbán Viktor nagy figyelmet szentel a keresztény értékeknek.

2023. június 2., 18:28

Szerző:

Kirill pátriárka köszöntőt levelet is írt Orbán Viktor hatvanadik születésnapja alkalmából.  

„Nagyrészt az Ön kitartó erőfeszítéseinek köszönhető, hogy Magyarország biztosan és töretlenül halad előre a társadalmi és gazdasági fejlődés útján, független kül- és belpolitikát valósít meg. Jó érzés látni, hogy Ön nagy figyelmet szentel a keresztény értékek megőrzésének a társadalomban és a család és a házasság intézménye megerősítésének” – fogalmazott az orosz egyházi vezető.

Háláját fejezte ki Orbán Viktornak azért, mert segítséget nyújtott az orosz ortodox egyház budapesti és magyarországi egyházmegyéjének.

„A magyar kormányzat részvételével templomok felújítása folyik, jelentős tervek valósulnak meg, amelyek az emberek spirituális felvilágosítását szolgálják, ugyanakkor a népeink közötti baráti kapcsolatok fejlesztését is elősegítik” – tette hozzá az egyházi méltóság.

„Figyelemmel kísérve az Ön kiemelkedő hozzájárulását a hagyományos erkölcsi értékek megerősítéséhez az európai társadalom életében, és tekintettel az Ön személyes és jelentős ünnepnapjára, igazságosnak és méltónak érzem, hogy a »Dicsőség és becsület« rend I. fokozatában részesüljön” – indokolta Orbán kitüntetését.

Az index.hu emlékeztet, hogy a magyar kormány megvétózta az Oroszországgal szembeni vétót Kirill pátriárkára hivatkozva. Ennek a szembenállásnak köszönhetően került le az orosz egyházi személy az uniós szankciós listáról.

(Kiemelt kép: Kirill ortodox pátriárka elnököl az orosz egyház Szent Szinódusának ülésén Moszkvában 2023. március 16-án. Fotó: Igor PALKIN / press-service of the Russian Orthodox Patriarch Kirill / AFP)

 

Nagy port kavart a Bicskénél megállt vonat esete. A menetrend szerint közlekedő vonatot nem továbbította a mozdonyvezető. A MÁV közlése szerint ugyanakkor abszolút érthető volt a döntése, sőt, nem is tehetett mást. A vasúttársaság válaszát változtatás nélkül közöljük.