Fordulatot ígér a Magyar Orvosi Kamara új elnöke, visszaadná az orvosok kezébe az egészségpolitika alakítását

2019. november 30., 17:00

Szerző:

Új elnököt, vagyis az új szemlélethez igazodva új elnökséget és csapatot választottak ma a küldöttek a Magyar Orvosi Kamara küldöttgyűlésén. Kincses Gyula váltja a 16 éven át regnáló Éger Istvánt. Ez lényegében 180 fokos fordulatot hoz a testület az életében, hiszen egészen más alapokra helyezve képzeli el a munkát. Csapatban, az orvosokat bevonva és elsősorban a szakmai érdekképviseletben.

Kincses Gyula
Fotó: Kincses Gyula Facebook-oldala

– Nem egy új elnököt, hanem egy új elnökséget választottak ma a küldöttek. Megértették, hogy egy csapatnak kell irányítani ezt az aktív és közös munkát. Szinte valamennyi elnökségi posztot az Újratervezés csoportunk tagja nyerte el, ami mutatja, hogy a küldöttek egy más kamarai irányításra szavaztak mint, ami eddig volt — nyitotta bemutatkozó sajtótájékoztatóját Kincses Gyula a reformcsoport megalakítója, mától a Magyar Orvosi Kamara elnöke. – Nem arról van szó, hogy eddig ők voltak, most meg majd mi jövünk. Természetes, hogy minden kampány része a megosztottság, de mi nagyon azon vagyunk, hogy ez legfeljebb átmeneti legyen. Itt arról van csak szó, hogy eddig volt egyfajta vezetés, amit mi nem tartottunk elég hatékonynak, másrészt úgy gondoltuk, túl zártan dolgozik, nem együttműködve a tagsággal és ennek a leváltására szövetkeztünk, de a régi elnökségtől kezdve mindenkit várunk dolgozni. Együtt vállalkoztunk arra, hogy a kamarát egy valódi szakmai szervezetté tegyük. Vissza kell adni azt a lehetőséget a kollégák kezébe, hogy az egészségpolitika, a szakmapolitika meghatározói legyenek — fogalmazott az új vezető, aki ugyanakkor elmondta: a béremelés elengedhetetlen, mégha ez szakszervezeti feladat is, de felhatalmazást kaptak arra, hogy az eredménytelen bértárgyalások kapcsán kezdje meg a felmérést arról, hogyan lehet azt eredményessé és gyorsabbá tenni. Nem ragadnak le ennél, de bér nélkül semmit sem lehet megoldani.

Éger István ugyan az előzetesen meghirdetettel szemben nem jelent meg a sajtótájékoztatón, de Kincses Gyula szerint nincs háborús helyzet, a kamarát át kell békésen adni, ahogy a tapasztalatokat is. – Ez nem egy politikai választás, ahogy élesen el is akarunk határolódni a politikától, mert a kamara csakis a szakmát képviselheti. Ennek most másra fókuszáló, ezt a munkát másként gondoló vezetőség kapott bizalmat. Mi a tárgyalásokban keményebbek leszünk, mint az előző vezetés, de a reformokban együttműködőbbek. Mi szeretnénk egy tisztességes, betegbiztonságot garantáló, hálapénz mentes ellátást. Ahol persze az orvos egy munkahelyről biztonsággal meg tud élni. Ehhez pénz is kell, de az nem oldja ezt meg. Nem akarunk semmiféle ’látványpékség’ megoldást, pillanatnyi sikereket és minden munkát, döntést a szakmával közösen akarunk meghozni. Mi tárgyalni akarunk, de úgy, hogy tisztázzuk, hogy mit kérünk és cserében mit vállalunk – folytatta Kincses Gyula, aki maga mellé sorakoztatta két új alelnökét, Lénárd Ritát és Álmos Péter pszichiátert, rehabilitációs szakembert is. Utóbbi úgy nyilatkozott, nagy a nyomás a tagság felől a bérrendezés ügyében, amelyben minden egyes nappal veszítenek komoly szakmai értékeket, munkaerőt, erőforrásokat. – Előzetes felméréseink szerint a jelenlegi kamarai bérfejlesztési tervek nem fognak itthon tartani senkit. Terveink szerint megkérdezzük az orvosokat, ők hogyan képzelik el, de az biztos, hogy gyorsabb tempóban és látványosabban kell változtatni. Nem akarunk kapkodni, mert az hibákhoz vezet. Megvitatom első munkanapomon a jogászokkal, hogy milyen lehetőségeink vannak a sztrájktárgyalásokon, mert nyilván sztrájkot mi nem hirdethetünk, ne üljünk úgy, hogy a másik oldal pontosan tudja, hogy nincs jogi lehetőségünk erre. De önmagában az a most elfogadott határozat, ami az önkéntesen vállalt túlmunka visszamondásának lehetőségének a koordinálására, már bőségesen elég a nyomásgyakorlásra – fogalmazott. Lénárd Rita szerint ugyan a kamara szakmai szervezet, de az már szakmai kérdés, hogy a minimumfeltételeket teljesítsék az intézmények, ennek pedig egyik feltétele a szakemberek biztosítása.

Álmos Péter búcsúzóul Hegedűs Zsolt ortopédsebész, a kamara frissen megválasztott etikai bizottságának elnökének mondatát idézte, aki 10 éves angliai munkájának köszönhetően látta az angol orvostársaság működését:  – Az orvosi kamara a betegek érdekeit védi, hogy az által az orvosok érdekeit is. Fontos, hogy a társadalom irányába nyissanak az orvosok. Fontos, hogy mi is a betegszervezetekkel, vagy más érdekvédelmi szervezetekkel közösen beszéljünk és gondolkodjunk – zárta az új kamara első szereplését Álmos Péter.

 

Az Éger István vezette MOK-ról és a szervezet problémáiról szóló elemzésünket elolvashatják a 168 Óra hetilap csütörtökön megjelent számában. Keressék az újságárusoknál!

 

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.