Kína után Vietnamban is új magyar bevándorlási lehetőséget hirdetnek

2018. július 5., 09:45

Szerző:

Vietnamban új magyar bevándorlási programot reklámoznak, amin keresztül tartózkodási engedélyt szerezhetnek vietnamiak magyarországi ingatlan vásárlásával – írja a Direkt36.

Májusban egy vietnami cég „Magyarország – bejárat Európába” címmel rendezvényt szervezett, ahol azt mutatták be, hogyan lehet tartózkodási engedélyhez jutni ingatlanbefektetés segítségével Magyarországon.

A rendezvényt szervező cég a Bac Son Overseas Property (BSOP) nyíltan kommunikálja, hogy ez a lehetőség a tavaly lezárt és sokat kritizált letelepedési kötvényprogram alternatívája.

– A letelepedési-kötvényprogramot 2017 márciusában lezárták, így más módot kellett találnunk arra, hogy a vietnamiaknak új magyarországi lehetőségeket nyújtsunk. Ez az ingatlanbefektetési program

– írják honlapjukon.

A cég egy 2007-es törvényre hivatkozva azt állítja, hogy Magyarországon akár már 50 ezer eurós (16,3 millió forintos) ingatlanbefektetésért cserébe lehet tartózkodási engedélyt szerezni. Egyéb hirdetésekben már 115 ezer eurós (37,6 millió forintos), illetve 265 ezer eurós (86,4 millió forintos) árat írnak.

A BSOP-n kívül más cégek is hirdetik az ingatlanbefektetési lehetőséget, közülük többen a letelepedési kötvényprogramban is részt vettek. A hirdetésekben azt is kiemelik, hogy a tartózkodási engedéllyel szabadon lehet utazni a Schengen zóna országaiban. Ezt a lehetőséget egyébként Kínában is reklámozzák.

A Belügyminisztérium azt válaszolta a Direkt36-nak, hogy nincs ilyen ingatlanalapú program. A kötvényprogramban résztvevő Innozone Holdings Ltd. tulajdonosa, Földvári Gábor azt mondta a portálnak, hogy ők nem állami programot reklámoznak, hanem azzal kísérleteznek, hogyan lehet a törvény által kínált lehetőségeket kihasználni.

A Rogán Antal által kezdeményezett kötvényprogramban 2013 és 2017 között külföldiek vásárolhattak letelepedési engedélyt állampapír vásárlásáért cserébe. Amint arról mi is beszámoltunk, a programon körülbelül 17,5 milliárd forintot bukott a magyar állam, a kötvényeket forgalmazó, többségében Fidesz-közeli offshore cégeknek kifizetett kamat miatt. Ehhez képest Rogán Antal és Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó ügyvédje tízmilliárdot, Fidesz-közeli cégek 155 milliárdot szakítottak a letelepedési kötvényeken

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt