Kiderült, hányan birtokolják a teljes lakossági vagyon harmadát

Jelenleg Magyarországon körülbelül 4000-4500 család birtokolja a teljes hazai nettó pénzügyi vagyon 30 százalékát.

2021. október 12., 15:01

Szerző:

Karagich István, a Blochamps ügyvezetője elmondta: a hazai privátbanki ügyfelek mindössze 8 százaléka birtokolja az összes kezelt vagyon közel 40 százalékát. Jelenleg nagyjából 4000-4500 olyan család van Magyarországon, amelyek az ingatlanvagyonon felül 300 millió forintnál nagyobb összegű pénzügyi vagyont tudhatnak magukénak – derül ki Az én pénzem cikkéből, amely a privátbanki szolgáltatásokat kínáló Blochamps új kiadványát .szemlézi.

Ez a szűk kör a teljes ország lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarításainak több, mint 5 százaléka fölött rendelkezik, míg a teljes vagyonuk a teljes hazai nettó pénzügyi vagyon 30 százalékával egyenértékű. Karagich szerint jellemzően első generációs vállalkozókról, üzletemberekről van szó. A szakember szerint a Magyarországon megcsúszott generációváltás miatt a privátbanki szektor az egyik legkomolyabban fenyegetett szolgáltatás, sőt a kockázat a hazai bankrendszer teljesítményére is kihatással van. 

A Blochamps korábbi elemzése szerint is az elmúlt három évben elképesztő vagyonkoncentráció kezdődött a legtehetősebbek körében. A társaság úgy véli, 2025-re hétezer milliárdosa és hét dollármilliárdosa lehet az országnak.

(Kiemelt képünk illusztráció: Unsplash)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.