Kiderült, hányan birtokolják a teljes lakossági vagyon harmadát

Jelenleg Magyarországon körülbelül 4000-4500 család birtokolja a teljes hazai nettó pénzügyi vagyon 30 százalékát.

2021. október 12., 15:01

Szerző:

Karagich István, a Blochamps ügyvezetője elmondta: a hazai privátbanki ügyfelek mindössze 8 százaléka birtokolja az összes kezelt vagyon közel 40 százalékát. Jelenleg nagyjából 4000-4500 olyan család van Magyarországon, amelyek az ingatlanvagyonon felül 300 millió forintnál nagyobb összegű pénzügyi vagyont tudhatnak magukénak – derül ki Az én pénzem cikkéből, amely a privátbanki szolgáltatásokat kínáló Blochamps új kiadványát .szemlézi.

Ez a szűk kör a teljes ország lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarításainak több, mint 5 százaléka fölött rendelkezik, míg a teljes vagyonuk a teljes hazai nettó pénzügyi vagyon 30 százalékával egyenértékű. Karagich szerint jellemzően első generációs vállalkozókról, üzletemberekről van szó. A szakember szerint a Magyarországon megcsúszott generációváltás miatt a privátbanki szektor az egyik legkomolyabban fenyegetett szolgáltatás, sőt a kockázat a hazai bankrendszer teljesítményére is kihatással van. 

A Blochamps korábbi elemzése szerint is az elmúlt három évben elképesztő vagyonkoncentráció kezdődött a legtehetősebbek körében. A társaság úgy véli, 2025-re hétezer milliárdosa és hét dollármilliárdosa lehet az országnak.

(Kiemelt képünk illusztráció: Unsplash)

Tegnap 19:04

Megosztja az Európai Uniót, hogyan viszonyuljanak a mozgósítás elől menekülő oroszokhoz. Van olyan ország, ami védelmet biztosítana számukra, de van, amelyik biztonsági kockázatként tekint rájuk. A magyar kormány eddig nem szólalt meg az ügyben.

A jogosítvány árába is beépül a benzin piaci ára. A KATA törvény módosításával pedig eljöhet a több hónapos várakozási idő, hiszen sok oktatónak már nem éri meg az általányadózással az oktatói tevékenységet folytatni. Az oktatók közül többen azt tervezik, hogy inkább elmennek taxizni, ott ugyanis minden kedvezményt igénybe vehetnek.