Kiderült: észrevehető-e, ha lehallgatják

Itt a válasz a sokakat érdeklő kérdésre.

2021. július 22., 17:35

Szerző:

A Pegasus nevű kémszoftverhez kapcsolódó botrány vasárnap robbant ki, miután 17 külföldi és magyar oknyomozó újság munkatársai nyilvánosságra hozták, hogy Magyarországon ellenzéki politikusok, újságírók és üzletemberek telefonjait is feltörték az izraeli kémprogram segítségével. A gyártó szerint csak államok vásárolhatják meg a Pegasust, amely többek között bűnözők, tehát terroristák megfigyelésére szolgál. A 168 megkérdezett egy magánnyomozót arról, hogyan ismerhető fel, ha valakit lehallgatnak.

Baráth György magánnyomozó, a Baráth és Partnerei Biztonsági Tanácsadó és Magánnyomozó Ügynökség tulajdonosa a 168-nak arról beszélt, hogy az ilyen típusú lehallgatásokat csak az állam tudja megtenni. Szerinte nyilvánvaló, hogy azok, akik lehallgathatták a szóban forgó személyeket, engedélyt kaptak valakitől. A szakember azt mondta, ezek kizárólag az államhoz köthető személyek lehetnek. Engedély nélkül ugyanis törvényesen senki nem hallgathat le senkit, és nem férhet hozzá szenzitív adatokhoz.

A botrány miatt egyre többekben felmerül, hogy vajon milyen módszerekkel hallgathatják le a telefonokat. Most felsoroljuk a legelterjedtebb feltételezéseket. Sokak gyanakszanak arra, ha lassan csöng ki, ok nélkül világít a kijelző, hamar merül, akkor biztos lehallgatják. Ám ezeknél is lehet egy biztosabb jel, például, amikor visszhangot, vagy valamilyen furcsa zajt hallunk telefonálás közben. Baráth György magánnyomozó szerint évekkel ezelőtt igazak lehetettek ezek, mára azonban elavult módszernek tartja, mert még a vonalas telefonoknál volt jellemző. A szakembertől arra is rákérdeztünk, vajon GPS-koordináták alapján be tudnak-e azonosítani minket, egyértelmű választ adott: nem. 

Baráth György szerint a mostani Pegasus-ügynél egyértelmű, hogy egy többlépcsős játékról lehet szó, amit azt jelentheti, hogy az állam összejátszhatott az izraeli kémszoftvergyártó céggel. „Már csak azért is, mert azt nyilatkozta a szoftverfejlesztő, hogy amikor észleltek bizonyos dolgokat, akkor leállították. Tehát megszakították a hozzáférési lehetőséget. Ezek alapján ők is nézték, tehát itt ez nagyon kétoldalú játszma volt” – fejtegette a magánnyomozó.

A magánnyomozó egyébként nem adott konkrét választ arra, hogy a mai okostelefonokon mi alapján lehet következtetni arra, hogy valaki lehallgat minket. Gyakorlatilag csak úgy lehet megtudni, hogy lehallgatnak-e valakit valamilyen kémszoftverrel, ha bevizsgálja egy erre szakosodott az eszköz. 

Pintér Sándor korábban azt mondta: ismeretlen szervezet gerjeszti a nemzetközi botrányt, amihez a magyar titkosszolgálatnak nincs köze. Stummer János, a Nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke a botrány kirobbanása után azonnal kezdeményezte a Nemzetbiztonsági bizottság összehívását. A Fidesz kezdetben teljesen elzárkózott a tárgyalástól, de a hvg.hu értesülései szerint hétfőn mégis összeülnek. Amin a belügyminiszter is jelen lehet, ugyanis korábban azt nyilatkozta, konkrét kérdésekre hajlandó válaszolni az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága ülésén. Igaz, zárt ajtók mögött, amin az újságírók nem vehetnek részt.

Vasárnap óta a megfigyelt újságírók is szeretnének választ kapni arra, ki adhatott engedélyt a megfigyelésekre. Az igazságügyi miniszter azt mondta, nem ő, hanem Völner Pál hatásköre a lehallgatások engedélyezése. Gulyás Gergely, a csütörtöki Kormányinfón ezután azt mondta, az egész Pegasus-ügy nem is létezik, csak hisztériakeltés. 

Csütörtökön délután pedig a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség feljelentések után jogosulatlan titkos információgyűjtés bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el. Amiért, később akár öt évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

(Kiemelt kép: Kiemelt képünk illusztráció: Annette Riedl / DPA / AFP)