Kiadják a Kaliforniában békés nyugdíjas éveit töltő korrupt elnököt

Beleegyezett az Egyesült Államok a korrupcióval vádolt volt perui elnök, Alejandro Toledo kiadatásába.

2023. február 22., 15:36

Szerző:

Peru főügyésze kedden a Twitteren jelentette be, hogy az amerikai külügyminisztérium beleegyezett az egykori perui elnök Alejandro Toledo kiadatásába – írja a Reuters alapján a 444.hu.

A most 76 éves Toledót 2009-ben tartóztatták le az Egyesült Államokban korrupció vádjával. Peru formálisan 2019-ben kezdeményezte kiadatását.

A perui hatóságok szerint Toledo, aki 2001 és 2006 között vezette a dél-amerikai országot, több mint 25 millió dollárnyi kenőpénzt fogadott a brazil Odebrecht építőipari konglomerátumtól cserébe azért, hogy segítsen állami megrendelésekhez jutni a cégcsoportot.

Toledo Kaliforniában tartózkodik, miután 2020-ban kiengedték a börtönből óvadék fejében. Az Egyesült Államokban nem vonták büntetőjogi eljárás alá.

(Alejandro Toledo, 2016. június 17-én. Fotó: Mandel Ngan / AFP)

08:28

Az ukrán-magyar határszakaszon 4072-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3702-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a konstruktív tartózkodás intézményét alkalmazza a kérdésben  jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.