Kezdődnek a felújítások Budapesten, autóval érdemes elkerülni a belvárost

Június 7-én kezdődik a pesti rakpart átépítése, 16-án a Lánchíd felújítása és várhatóan július elején a Blaha Lujza tér átalakítása. A BKK buszsávot alakít ki a Hegyalja úton, így a várost kelet-nyugati irányban átszelő buszkorridor jön létre.

2021. június 1., 16:49

Szerző:

Három jelentős felújítás indul hamarosan a fővárosban, a Lánchíd felújítása, a pesti rakpart felújítása a Parlament és a Margit-híd között (illetve később egy vízcső miatt a teljes rakparton), illetve a Blaha Lujza tér átépítése – írta a hvg.hu. Ez azt jelenti, hogy két fontos, egy észak-dél, illetve egy kelet-nyugat irányú közlekedési folyosón lesznek legalábbis fennakadások – mondta el Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke.

A fontosabb dátumok:

  • Június 3–6.: A Lánchídnál éjszakánként lezárják a budai rakpartot, ekkor építi a kivitelező az állványzatot a hídfőnél.
  • Június 7–8.: Felállítják a Lánchíd pesti oldali toronydaruját.
  • Június 7.: Kezdődik a rakparti felújítás. Mivel a rakpartot a hétvégére a gépjárművek elől menetrendszerűen lezárják, itt utoljára június 4-én pénteken lesz gépjárműforgalom.
  • Június 16.: Lezárják a Lánchidat a forgalom elől. A munka ezután látványos lesz, a kivitelező felállítja a hídszerkezeten a bakdarut, majd elkezdi a pályalemez bontását és újjáépítését.
  • Június 19.: A Hegyalja úton végig buszsávot jelölnek ki (jelenleg csak egyes szakaszokon van).

 

Utóbbi átalakítás azt fogja jelenteni, hogy egy

összefüggő buszkorridort hoznak létre a budai BAH-csomóponttól a Hegyalja úton, az Erzsébet hídon, a Rákóczi úton és a Thököly úton keresztül Zuglóig.

A Hegyalja úton ez nem jár majd az autók számára rendelkezésre álló sávok számának csökkenésével, a buszsáv helyét ugyanis korábban már kialakították. Balogh Samu emlékeztetett rá, hogy a felújításokkal érintett utak már jelenleg is túlterheltek, hiszen ahogy minden történelmi belvárosban, az útkapacitásokat nem a mai (gépjármű)forgalomra tervezték.

A felújítások miatt elkerülhetetlen, hogy a belvárosi autós közlekedés tovább romoljon, a főváros ezért javítani akarja a közösségi közlekedési lehetőségeket. Ennek megfelelően Balogh Samu azt ajánlotta, hogy aki csak teheti, az ne próbáljon autóval közlekedni a belvárosban, kerülje el a területet, vagy pedig vegye igénybe a közösségi közlekedést, menjen kerékpárral – esetleg a megújult Bubival.

Ami a kelet-nyugat irányú buszkorridort illeti, a BKK 110E néven gyorsjáratot indít, ez 10 percenként fog járni. A korridornak köszönhetően általában véve javulni fog a buszos közlekedés, a buszok a reggeli csúcsban 5–8 perccel gyorsabban szelhetik át a várost, mint most.

(Forgalmi dugó Budapesten, a Hungária körúton 2017. november 27-én. Fotó: MTI | Mónus Márton)

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.