Kétmilliárd forinttal többet fizetett a kormány az orosz gázért júniusban

Az orosz gázért a tőzsdei árhoz képest kétmilliárd forinttal többet fizetett az Orbán-kormány.

2022. szeptember 3., 07:42

Szerző:

Júniusban a holland terméktőzsde irányadó, két hónappal korábbi áránál közel 8 százalékkal drágábban kaptuk az oroszoktól a gázt – írta a Népszava a KSH külkereskedelmi adatbázisa alapján.

Magyarország idén júniusban átlagosan 1069 eurót fizetett az oroszoknak a földgáz ezer köbméteréért. Az orosz gáz átlagára két hónappal ezelőtt a Ttf nevű holland gáztőzsde szerint viszont 992 euró volt.  A KSH-adatbázis szerint Magyarország júniusban összesen 158 milliárd forintot fizetett ki az orosz gázért. Ha viszont az orosz gázt a tőzsdén vásárolta volna a kormány, akkor kétmilliárd forinttal olcsóbban jöhetett volna ki.

Míg az irányadó, áprilisi Ttf 23, addig a júniusi orosz tarifa 24 százalékkal alacsonyabb az azt megelőző hónap szintjénél, ami egy hajszálnyi, kedvező változás a javunkra. Ugyanakkor ez nyilván nem orosz gesztus, hanem a szerződéses képlet úgynevezett árkiegyenlítő hatása.

„Olcsó orosz gáz”

A lap megjegyzi, hogy Putyin februárban még azt mondta, hogy Magyarország a tőzsdei ár ötödén kapja Oroszországtól a fűtőanyagot. Orbán és Szijjártó tavaly szeptemberben még a „rezsicsökkentés biztosítékának” nevezte, hogy akkor újrakötötték a magyar-orosz gázvásárlási szerződést.

Ehhez képest az Orbán-kabinet hosszú távú szerződéssel és minden más módon, az EU-val is szembe helyezkedve áll ki Vlagyimir Putyin mellett, a szabad piacról még gázhoz is olcsóbban jutnánk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Csőrendszerek és elzáró berendezések az Északi Áramlat 1 balti-tengeri gázvezeték gázfogadó állomásán és az OPAL (Ostsee-Pipeline-Anbindungsleitung - Balti-tengeri gázvezeték-összeköttetés) távolsági gázvezeték átadóállomásán. Fotó: JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)