Tarjányi Péter: „Ha valaki megtámadna minket, úgy jutna át rajtunk, mint kés a vajon”

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint a NATO egy keretrendszer szerint működik és a szabályokat be kell tartani.

2024. február 19., 19:01

Szerző:

A trianoni békeszerződés egyik fontos része volt, hogy Magyarország ne rendelkezzen természetes akadályokkal, például folyókkal, amelyek a határt védenék. Ha valamilyen váratlan támadás érné Magyarországot, mint kés a vajon jutnának át a támadó erők és érnék el Budapestet, ahogyan ez 1919-ben meg is történt – mondta Tarjányi Péter az Ostrom című műsorban. Akkor a Tisza vonalával nem sikerült megállítani a román csapatokat – tette hozzá.

Tarjányi ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy mivel egy szövetségesi rendszerben vagyunk, így van egyfajta védelmi lehetőségünk, biztosítékunk. A szövetség szabályait viszont be kell tartani – hívta fel a figyelmet Tarjányi. Ha viszont megharagszanak ránk a szövetségeseink és nem védenek meg minket, nagy bajban lennénk.

Elmondta azt is, hogy felmerült már többször is az egységes európai haderő gondolata, amit néha az amerikaiak állítottak le. Jó lenne, ha létezne ilyen, de Tarjányi Péter azt mondja: “egyszerűen kifutottunk az időből”.

Az, hogy azt a fajta haditermelési kapacitást Európa el tudja érni, ami a hidegháború végét jellemezte, megközelítőleg 8-10 év lenne. “Egyszerűen kifutottunk az időből” – mondta, majd hozzátette, fénysebességgel ezt a 8-10 éves lemaradást nem lehet behozni, a biztonságunkat addig szavatolni kell, és erre egyébként a NATO alkalmas.

Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban azt mondta, a NATO egy keretrendszer szerint működik, a szabályokat be kell tartani. Ha a NATO úgy fogalmaz, hogy szüksége van Svédországra, „akkor iziben szavazni kéne” – fogalmazta meg álláspontját a szakértő.

Ahogy a magyar haderő kinéz, a ma biztonságpolitikai kihívásaiban, a biztonságpolitikai szempontból önálló Magyarország, ami nincs benne szövetségesi rendszerben, nem képes megvédenie magát. Ilyen szempontból szükségünk van a NATO-ra, és ha ezzel kapcsolatban bármilyen oldalról valaki mást gondol, akkor téved – szögezte le Tarjányi.

Tarjányi Péter Navalnijról haláláról posztolt

Navalnij halála egyértelműen mutatja miért veszélyes Oroszország és Putyin mennyire a despotikus múltban él – írta közösségi média oldalán a biztonságpolitikai szakértő. 

Szerinte tanulságos, hogy itthon kik azok a politikai szereplők akik tiltakozva felemelték a hangjukat Navalnij halála kapcsán és kik azok akik hallgattak. „Meg kell értenünk Európában – sőt az egész világban – nincs helye olyan politikának, ideológiának ami alkalmazza, vagy cinkosan eltűri, hogy a másként gondolkodókat megöljék, börtönbe zárják. Hogy az emberek életében hatalmi szóval egy ember vagy egy szűk elit meghatározza kit és mit lehet szeretni, kire és mire lehet gondolni és kire lehet szavazni” – hangsúlyozta.

(Kép forrása: Tarjányi Péter / Facebook)

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.